Food & Biobased Research helpt Fruitmasters bij ontwikkeling van nieuwe koelsysteem

Nieuws

Food & Biobased Research helpt Fruitmasters bij ontwikkeling van nieuwe koelsysteem

Gepubliceerd op
17 december 2015

Koninklijke Fruitmasters groep heeft onlangs een nieuw koelstysteem in gebruik genomen in twee koelhuizen in Geldermalsen. Wageningen UR Food & Biobased Research ondersteunde Fruitmasters bij de keuzes rond het bouwen van het koelhuis.

De nieuwbouw en renovatie van het koelcomplex is  een samenwerking tussen Fruitmasters, Nijssen Koeltechniek en Food & Biobased Research. Door de inbreng van ieders discipline is een nieuw regelsysteem ontwikkeld dat Fruitmaster is staat stelt haar klanten te bedienen via een moderne installatie. Naast het ondersteunen van Fruitmasters in keuzes rond het bouwen van het koelhuis heeft Food & Biobased Research een incompany training aan de medewerkers van Nijssen Koeltechniek gegeven over de laatste facetten van fruit bewaring.

Kennis van koelen van fruit

Food & Biobased Research heeft veel praktijkervaring met diverse stuurprogramma’s voor het koelen van fruit en heeft op basis van de laatste inzichten bijgedragen aan het nieuwe regelsysteem voor Fruitmasters. Nijssen heeft op basis van deze informatie een regeling ontworpen voor de koelhuizen van Fruitmasters. 

Optimale fruitbewaring

Fruitmaster bewaart in de zo'n 9 miljoen kilogram hard-, zacht- en steenfruit onder DCA-condities (Dynamic Controlled Atmosphere). Voor optimale bewaring moet voor  elk fruitras (zelfs voor elke partij) optimale condities worden gecreëerd. Hiervoor is geen standaardmethode beschikbaar. Monitoren,  meten en bijstellen tijdens de bewaring is belangrijk. De bewaarbaarheid wordt beïnvloedt door aspecten als de rijpheid bij oogst, het (micro)klimaat in de boomgaard en de vruchtmaat.