Nieuws

Fors Europees bedrag voor onderzoek naar polymeren

Gepubliceerd op
12 januari 2016

Uit de Europese pot voor wetenschappelijk onderzoek heeft de Wageningse hoogleraar Jasper van der Gucht twee miljoen euro weten binnen te slepen. Het bedrag gaat hij besteden aan fundamenteel onderzoek aan de manier waarop polymeermaterialen breken.

De Consolidator Grant van de European Research Council (ERC) stelt de Wageningse hoogleraar in staat om het vakgebied rond polymeren verder uit te diepen. Hij kan met de middelen drie jonge onderzoekers aanstellen, één gevorderde onderzoeker en heeft dan nog ruimte voor technische assistentie en geavanceerde camera’s.

Breuken

Het onderzoek gaat zich concentreren rond polymeren, sterke verbindingen die overal zijn te vinden, zowel in de natuur (eiwitten en cellulose) als in de kunstmatige wereld (plastics). De materialen kunnen onder spanning geleidelijk breken, maar het mechanisme waarmee dat op de verschillende schalen gebeurt, is nog onduidelijk en bijzonder complex. Het begint met een minibreukje in het polymeer. “Je combineert op de plaats waar de breuk zich zal voltrekken ‘extreme chemie’ met de natuurkunde van lokaal hoge energieën,” aldus de hoogleraar Fysische chemie en kolloïdkunde aan Wageningen University. “Die cascade aan opschalende breuken willen we begrijpen.”

De kennis uit dit onderzoek naar breuken in polymeermaterialen is straks zo breed toepasbaar dat er nu nauwelijks concrete toepassingsgebieden zijn te benoemen. “Het is generieke kennis uit fundamenteel onderzoek die zowel voor polymeren geldt, als voor andere materialen.”