Nieuws

GCHERA World Agriculture Prize voor Wageningen alumnus Paul Vlek

Gepubliceerd op
25 september 2014

Wageningen University alumnus Paul Vlek is op 20 september 2014 bekroond met de GCHERA wereldlandbouwprijs. Deze internationaal gerenommeerde wetenschapper en voormalig directeur van het Center for Development Research (ZEF) bij de Universiteit van Bonn wordt geëerd voor zijn prestaties in het opleiden van studenten en onderzoekers en zijn deelname in wereldwijde samenwerkingsprojecten. De prijs bedraagt $ 50.000 en werd gepresenteerd op de GCHERA World Dialogue on Education and Innovation in Agricultural and Life Sciences aan de Nanjing Agricultural University in China.

In zijn dankwoord verwees Paul Vlek naar de Wageningse aanpak bij de opleiding van academici en professionals in de landbouw- en milieu-disciplines: specialisatie op een vakgebied, maar dit ook in verband kunnen brengen met andere disciplines.

Martin Kropff, rector magnificus van Wageningen University en een van de key-note sprekers tijdens de GCHERA World Dialogue, was een van de eersten om Paul Vlek te feliciteren met zijn prijs. Kropff sprak over de rol van publiek-private samenwerking in het succes van de Nederlandse agrifoodsector en hoe deze samenwerking in de 'gouden driehoek' van bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden ook een cruciale rol kan spelen in het oplossen van de wereldwijde uitdagingen met betrekking tot landbouw, voedsel, gezondheid en milieu.

Paul Vlek

Paul Vlek (66) is geboren in Amsterdam en studeerde landbouwwetenschappen met een focus op de bodemkunde in Wageningen. Hij studeerde af in 1972. Na de voltooiing van zijn doctoraat aan de Colorado State University (VS) werkte hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het International Fertilizer Development Center. Eerst was hij actief als onderzoeksgroepleider en vervolgens als directeur in Togo. Als hoogleraar aan de Georg-August-Universität Göttingen was hij directeur van het Institute of Agronomy in the Tropics, spreker van het Collaborative Research Center en de decaan van de faculteit.

In 1998 verhuisde hij naar de Universiteit van Bonn en was medeoprichter en lange tijd directeur van het Center for Development Research. Hij richtte onder ander het West African Science Service Center on Climate and Adapted Land Use (WASCAL) op. Tegenwoordig is hij actief in het adviseren van internationale onderzoeksorganisaties.

GCHERA World Agriculture Prize

GCHERA heeft als missie mondiale samenwerking te stimuleren en ondersteunen tussen landbouw- en biowetenschapsverenigingen voor hoger onderwijs en de hierbij aangesloten universiteiten, om zo innovatie en leiderschap in het onderwijs en onderzoek te verbeteren. De GCHERA World Agriculture Prize wordt erkend aan individuen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan deze missie.