HI LED, LED, lichtkleuren, efficiënt

Nieuws

Gebruik maken van lichtkleuren in de tuinbouw

Gepubliceerd op
15 september 2014

In de afgelopen jaren is het gebruik van assimilatiebelichting in de glastuinbouw flink toegenomen en daarmee ook het elektriciteitsgebruik. Ledlampen hebben een aantal voordelen: ze zijn klein, efficiënt, en verkrijgbaar in meerdere lichtkleuren.

In het nieuwe EU-project HI-LED werkt Wageningen UR Glastuinbouw samen met Hortilux Schréder en een aantal internationale partners aan het ontwikkelen van nieuwe belichtingsstrategieën om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden van leds.

Invloed van lichtkleur

In de tuinbouw wordt vooral belicht met rode leds, aangevuld met 5-10% blauw. Er is nog maar weinig bekend over de mogelijkheden om de groei van planten te sturen met lichtkleuren. In het HI-LED project gaan we het effect van rood, blauw, groen, geel en wit licht en een mix van rood en blauw licht onderzoeken. We gaan paprika en tomaat telen onder door Hortilux geleverde ledarmaturen, bij een achtergrond van natuurlijk licht. Metingen van de strekking, ontwikkelingssnelheid, lichtabsorptie en de verwerking van licht in de fotosynthese moeten duidelijk maken hoe de afzonderlijke lichtkleuren de processen in de plant beïnvloeden.

Lichtrecepten

De behoefte aan licht is mogelijk niet constant gedurende de dag. Daarom is de volgende stap om lichtrecepten te ontwikkelen waarbij de lichtkleur over de dag varieert. Zo’n recept zou in de ochtend kunnen streven naar opening van de huidmondjes, in de middag naar fotosynthese en aan het einde van de dag naar een goede verdeling van de assimilaten. Zo zouden planten efficiënter belicht kunnen worden dan onder steeds dezelfde lichtkleur. Dit is nog toekomstmuziek, maar we streven er naar dit zo snel mogelijk in praktijk te brengen om daarmee de glastuinbouw verder te helpen.