Nieuws

Gecombineerde leefstijlinterventies

article_published_on_label
23 juni 2020

In de afgelopen maanden werd het belang van een gezonde leefstijl nog eens nadrukkelijk onderstreept. Een gezonde leefstijl draagt bij aan de weerbaarheid tegen de gevolgen van een coronabesmetting.

Leefstijl en gezondheid

Overgewicht en obesitas blijkt bij de meerderheid van corona-geïnfecteerde patiënten voor te komen. Ook uit eerder onderzoek is bekend dat westerse chronische ziekten voor een belangrijk deel, ongeveer tachtig procent, veroorzaakt worden door niet-erfelijke factoren, zoals leefstijl- en omgevingsfactoren. Maar: leefstijl is te veranderen en dit biedt aanknopingspunten voor preventie.

Gecombineerde leefstijlinterventie

De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) is als eerste preventieve interventie opgenomen in de basisverzekering. Volwassenen werken met dit programma aan een gezond voedings- en beweegpatroon waarbij het primaire doel is om overgewicht te verminderen.

Gezamenlijke aanpak voor een duurzame gedragsverandering

Hiervoor is goede samenwerking tussen een brede groep van professionals uit de werelden van zorg, sport en het sociaal domein van belang. Gezamenlijk kan een zogenaamde ketenaanpak gerealiseerd worden waarbij iedere cliënt de ondersteuning krijgt die hij/zij nodig heeft voor een duurzame gedragsverandering.

Meer weten over dit onderwerp?

Op 3 september aanstaande spreekt Dr. Annemien Haveman-Nies over de gecombineerde leefstijlinterventie tijdens het seminar Leefstijlverandering in zorg en preventie. Daarnaast spreken er meerdere experts over relevante onderwerpen rondom leefstijlverandering. Benieuwd naar het hele programma? Download de flyer.