zeugenkaarten, dekgroepen, zeugen

Nieuws

Gekleurde zeugenkaarten voor overzicht tussen verschillende dekgroepen

Gepubliceerd op
15 juli 2015

In één oogopslag zichtbaar bij welke dekgroep een zeug behoort. Op VIC Sterksel hebben we dit voor elkaar. Makkelijk en overzichtelijk voor personeel; welke zeugen gescand moeten worden voor de 3- of 5- weekse scan, welke zeugen extra gecontroleerd moeten worden op berigheid, welke zeugen geënt moeten worden en welke zeugen verplaatst moeten worden naar de kraamstal.

Voordelen

Door de zeugenkaarten per groep zichtbaar te bevestigen (in bijv. een doorschijnend mapje op de deur van de afdeling) is in één oogopslag zichtbaar welke zeugen gescand moeten worden voor de 3- of 5- weekse scan, welke zeugen extra gecontroleerd moeten worden op berigheid, welke zeugen geënt moeten worden en welke zeugen verplaatst moeten worden naar de kraamstal. De kleur van de groep is ook zichtbaar op de buitenkant van de afdeling (in een kliklijst op de deur).

gekleurde zeugenkaarten.jpg“Het werken met de gekleurde zeugenkaarten geeft duidelijk overzicht en vermindert de kans op fouten”, aldus Theo Smits, op VIC Sterksel verantwoordelijk voor de dragende zeugen. Dit geldt tot en met het verblijf in de kraamstal. Wanneer bijvoorbeeld een pleegzeug gemaakt is, zie je dit direct aan de kleur van de kaart.

Tips

Door de zeugenkaarten direct na het dekken te printen, hoeft maar voor één kleur gekozen te worden per printopdracht. Er kan ook gekozen worden voor gekleurde knijpers om de kaarten aan te bevestigen. De zeugenkaarten hoeven dan niet op gekleurd papier geprint te worden. Echter, de knijpers geeft een hogere kans op fouten t.o.v. de gekleurde kaarten. Kies voor kleuren waarop zwart goed is te zien. Bij een meerweeks systeem kan eens per drie weken (bij het verplaatsen van de zeugen naar de drachtstal) de kaarten worden afgedrukt. Bij een wekelijks productiesysteem dient dit iedere week te gebeuren. Er zijn dan niet perse 21 kleuren nodig. Ook met 7 kleuren kan in een wekelijks systeem voldoende onderscheid geboden worden in de verschillende groepen. Na 7 weken kan weer begonnen worden met de eerste kleur.

Capture.PNG