Nieuws

Gepersonaliseerde voeding in relatie tot de GDPR/AVG

Gepubliceerd op
3 juli 2019

Producten en diensten die aangeboden worden in relatie tot gepersonaliseerde voeding hebben allemaal te voldoen aan de AVG, die vorig jaar op 25 mei van toepassing werd. Inmiddels bestaat volop ervaring met de toepassing van deze Europese wetgeving. Waar moet je als ontwikkelaar, producent en aanbieder van PNH producten & diensten rekening mee houden?

Als algemene regel geldt dat het in principe verboden is gegevens over de gezondheid te verwerken, tenzij hiervoor een specifieke juridische grondslag bestaat. Bij commerciƫle toepassingen is dit doorgaans expliciete toestemming. Het is dan wel noodzaak dat een aanbieder van een PNH product of dienst zijn klanten duidelijk informeert waarop de gevraagde toestemming precies is gericht.

Worden de persoonsgegevens aangaande gezondheid uitsluitend verwerkt door de aanbieder van de producten zelf of worden deze ook gedeeld met derden en zo ja met wie en waarvoor? In een klinische setting is er ook een andere grondslag voor verwerking van persoonsgegevens aangaande gezondheid mogelijk, zoals redenen van algemeen belang gericht op het handhaven van kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg. Mochten er bijvoorbeeld onverhoopt negatieve effecten optreden door toediening van studiemedicatie, dan moeten deze effecten kunnen worden gerelateerd aan de betreffende patiƫnt/gezonde vrijwilliger die deelneemt aan zo'n klinische studie. Verder moeten HCP's (health care professionals) in staat zijn hierover een melding te doen aan de autoriteiten.

Meer weten over dit onderwerp?
Karin Verzijden van Axon Advocaten gaat spreken tijdens de
1st European Personalised Nutrition & Health Conference, waar ingegaan op PNH in relatie tot onderzoek en start-ups. .