Gera van Os wordt lector duurzaam bodembeheer bij hogeschool Vilentum

Gera van Os wordt lector duurzaam bodembeheer bij hogeschool Vilentum

8 december 2014

Dr. Gera van Os is benoemd tot lector Duurzaam Bodembeheer bij CAH Vilentum in Dronten met ingang van 1 januari 2015. Van Os combineert haar lectoraat met haar functie als onderzoeker plant- en bodemgezondheid bij Wageningen UR. Vilentum en Wageningen UR verwachten dat deze samenwerking zal bijdragen aan het naar een hoger plan tillen van duurzaam bodembeheer.

De samenwerking tussen CAH Vilentum en Wageningen UR leidt behalve tot een groter netwerk voor beide partijen ook tot meer mogelijkheden om geldstromen voor onderwijs en onderzoek te combineren in gezamenlijke projecten. Gera van Os verwacht dat de kennisdoorstroming vanuit onderzoek naar onderwijs ook beter gefaciliteerd en daardoor gestimuleerd kan worden.

Praktijkonderzoek door studenten kan duurzaam bodembeheer helpen

Gera van Os

"Voor boeren en tuinders zijn er nog grote stappen te maken richting duurzaam bodembeheer", stelt Van Os. "Duurzaam bodembeheer is een complex gebeuren met combinaties van diverse maatregelen en perceelspecifieke keuzes. Dat valt niet mee in de praktijk. Er gaapt een gat tussen de beschikbare kennis en innovaties en de feitelijke toepassing op bedrijfsniveau." Zij denkt dat praktijkonderzoek door studenten op en met bedrijven kan helpen om dit gat te dichten.