Geslaagde cursus 'Darmgezondheid bij varkens en pluimvee'

Geslaagde cursus 'Darmgezondheid bij varkens en pluimvee'

17 oktober 2016

Veertig deelnemers hebben deelgenomen aan de cursus ’Gut health in pigs and poultry, the influence of nutrition and immunology’, die afgelopen dinsdag 4 oktober heeft plaatsgevonden. In dit artikel een kort verslag van het programma.

Programma

Het programma werd geopend door cursusleider, prof.dr.ir. Wouter Hendriks, die gedurende de dag 6 interessante sprekers aan- en afkondigde. Hieronder vindt u een overzicht van het dagprogramma, met Engels als voertaal:

- Enhancing the power of the immune system in pigs and poultry
Prof. H.F.J. (Huub) Savelkoul, Wageningen University, The Netherlands

- Interplay of Gastro-Intestinal Microbiota with its Animal Host
Prof. H. (Hauke) Smidt, Wageningen University, The Netherlands

- Lessons learned from immune modulatory interventions in poultry
Dr A. (Aart) Lammers, Wageningen University, The Netherlands

- The intestinal innate immune response, mechanisms and implications for feed composition and feed additives
Prof. T.A. (Theo) Niewold, Katholieke Universiteit Leuven, Belgium

- Effect of the diet on intestinal health in pigs and poultry
Dr A.J.M. (Alfons) Jansman, Wageningen UR Livestock Research, The Netherlands

- Intestinal health: what is there to add?
Prof. G.P.J. (Geert) Janssens, Universiteit Gent, Belgium

De dag werd afgesloten met een netwerkborrel, waar de cursisten onder het genot van een drankje en hapje de dag met elkaar, met docenten en met de cursusleider konden nabespreken.

Persoonlijke terugblik

Voor Maarten van Rees, programmamanager Dier bij Wageningen Academy, was dit zijn eerste cursus die hij mocht openen en bijwonen vanuit deze functie: “Wat mij persoonlijk het meest bijblijft van deze cursusdag was de massale belangstelling en opkomst voor deze cursus. Dit toont wel aan dat darmgezondheid een hot-topic is, waarbij men steeds meer het belang onderkent van darmgezondheid als substantieel onderdeel van de algehele gezondheidsstatus van het dier. Terugkijkend was het een geslaagde cursusdag en kijk ik uit naar de volgende editie.”

Daarnaast een greep uit enkele evaluaties van de cursisten:

Question: Did the course meet your expectations?

Answers:
- 'Yes, I learned a lot.’
‘Yes, it covered many aspects, updated and recent findings.’
‘Yes, overwhelmed with knowledge.’

Algemene informatie

De cursus werd voor de derde keer gehouden. Geïnteresseerden voor de volgende editie, verwacht in het najaar van 2017, kunnen zich vrijblijvend registreren door ‘interesse te tonen’ op onze website. Bij het bekend worden van de exacte nieuwe cursus datum, wordt u als eerste geïnformeerd en heeft u een voorrangpositie voor inschrijving van de cursus.

Heeft u vragen? Neem contact op met programmamanager Maarten van Rees. Meer informatie over de cursus vindt u hier.