Nieuws

Geslaagde cursus Methodologie voor voedselconsumptie onderzoek

article_published_on_label
11 november 2020

Onlangs heeft de cursus methodologie voor voedselconsumptieonderzoek plaatsgevonden. Met een groep van 17 cursisten zijn diverse thema’s rondom wetenschappelijk voedselconsumptieonderzoek behandeld. Het meten van voedselconsumptie is geen gemakkelijke opgave. Wie weet immers nog wat hij/zij, in termen van voedingsmiddelen en voedingstoffen, gisteravond heeft gegeten?

Voedselconsumptiemethoden

Dr. Jeanne de Vries van Wageningen University & Research (WUR), Human Nutrition and Health, nam diverse voedselconsumptiemethoden, hun doelstellingen en mogelijke doelgroepen door. Hierbij kwamen ook de FFQ’s, de Food Frequency Questionnaires aan bod. Dit zijn gestandaardiseerde voedingsvragenlijsten, die  zijn ontwikkeld voor een specifieke doelgroep en doelstelling om de associatie tussen voedingsinname en gezondheidsuitkomsten te onderzoeken.

Vaststellen voedselinname met biomerkers

Paul Hulshof (WUR) benaderde de meer fysiologische kant van het vaststellen van de voedselinname met biomerkers. Dit zijn objectieve metingen naar stoffen in bijvoorbeeld speeksel, bloed en urine, die iets kunnen vertellen over  specifieke voedingsmiddelen of voedingsstoffen. Biomerkers spelen een belangrijke rol bij het valideren van voedselconsumptiemethoden gebaseerd op zelfrapportage.

Consumptiepeilingen

PhD-kandidaat Desiree Lucassen (WUR) vertelde over innovatieve methoden voor consumptiepeilingen. Technologische ontwikkelingen, bijv. digitalisering en beeldverwerking kunnen door hun gemak en objectiviteit het draagvlak voor en de kwaliteit van het voedingsonderzoek vergroten.

Meetfouten voedselconsumptieonderzoek

Vanuit RIVM/WUR gaf dr. Marga Ocké verdieping op het thema  meetfouten, hoe ze ontstaan en ermee om te gaan. Jeanne de Vries sloot daar weer op aan met het kiezen van de juiste voedselconsumptiemethode bij de gevraagde doelstelling en doelgroep. Het goed valideren van de onderzoeksmethode “heb je kunnen meten wat je wilde meten?” en het extrapoleren naar een grotere populatie stond vervolgens centraal bij Marga Ocké. De e-learning, die tijdens de cursus werd toegelicht, ging in op het vergelijken van de gemeten inname met voedingsnormen.

Praktijkcases

Afsluitend ging Prof. dr. Edith Feskens (WUR) in op hoe een aantal praktijkcases op basis van consumptie onderzoek te interpreteren zijn. Zij wees de cursisten op valkuilen, maar ook op hoe adviezen of krachtige uitspraken over de relatie tussen voedselinname en hun gezondheidseffect tot stand komen.

Deze cursus, door de deelnemers beoordeeld als een advanced course, sloot goed aan bij de praktijkkwesties waar de meesten in hun onderzoek mee te maken hebben. Daarmee is deze eerste editie zeer geslaagd te noemen en zal het zeker vervolgd worden. Benieuwd wanneer deze cursus weer plaatsvindt? Toon alvast interesse, en blijf op de hoogte.