Nieuws

Gevoeligheid voor prionen meetbaar zonder dierproeven

Gepubliceerd op
14 februari 2014

In een recente publicatie in Journal of Virology lieten Jan Priem (CVI) en anderen zien dat zij in staat waren om zonder dierproef middels een soort eiwit-PCR techniek prionen te vermeerderen.

Met deze techniek is het mogelijk om binnen enkele dagen de overdraagbaarheid van prionen tussen diersoorten vast te stellen in een reageerbuisproef, waardoor deze methode in feite een dierproef zou kunnen vervangen of op z’n minst het gebruik van dierproeven zou kunnen verminderen.


TSE’s (transmissible spongiform encephalopathies of prionziekten), zoals BSE (gekke koeienziekte), scrapie en de ziekte van Creutzfeldt-Jakob, zijn dodelijke infectieziekten die sponsachtige vervormingen in met name de hersenen veroorzaken. Na binnendringen van de prionen kan het soms jaren duren voordat er ziekteverschijnselen optreden. Priem e.a. gebruikten de PCMA techniek (protein misfolding cyclic amplification, een soort eiwit-PCR) om priontoename op moleculair niveau  te meten.

Momenteel werkt het onderzoeksteam aan een variant van deze eiwit-omvouwingstechniek om ook de gevoeligheid voor verschillende TSE’s vast te kunnen stellen bij o.a. geit en mens.

Referentie:

Jan Priem, Jan P.M. Langeveld, Lucien J.M. van Keulen, Fred G. van Zijderveld, Olivier Andreoletti, and Alex Bossers. 2014. Enhanced virulence of sheep-passaged BSE is revealed by decreased polymorphism-barriers in prion protein conversion studies. J.Virol. 88: 2903-2912.