Geweckte tomaten hebben na 70 jaar kleur en vorm behouden

Nieuws

Geweckte tomaten hebben na 70 jaar kleur en vorm behouden

Gepubliceerd op
8 december 2014

Wageningen UR Glastuinbouw ontving onlangs een bijzondere pot tomaten van de 102-jarige mevrouw Meulenbeld. Maar deze tomaten waren niet bedoeld om te proeven door het smaakpanel. Zij zijn ingemaakt in 1942. Na 70 jaar bewaren in het donker, bleken kleur en vorm van de geweckte tomaten nog verbazingwekkend goed.

In de voorjaar van 1942 woonde mevrouw Meulenbeld met man en drie kinderen in Hengelo. Ze hadden een tuin op het zuiden waar ze onder andere tomaten teelden. Er was niet veel te eten in de oorlogsjaren, dus alle mogelijkheden werden benut. De zomer was zo goed, dat er van de overvloedige oogst nog heel wat ingemaakt kon worden.

Tomaten hebben veel van hun originele kleur en vorm

Van de door mevrouw Meulenbeld in 1942 geweckte tomaten heeft tot 1970 een pot in de kelder aan de Spreeuwenstraat in Hengelo gestaan. Daarna is de pot verhuisd naar Borne en tenslotte naar Enschede. Omdat de pot steeds in het donker stond hebben de tomaten nog veel van hun originele kleur en vorm. Mevrouw Meulenbeld is nu 102 jaar oud. Ze vindt het prachtig dat haar tomaten na ruim 70 jaar alsnog een bestemming krijgen.

De pot staat nu tentoongesteld in een vitrine op het Smaaklab in Bleiswijk, ter herinnering aan de smaak van de zomer van 1942 en als symbool van de actie tegen food waste.