Gezocht: enthousiaste wetenschappers voor kinderen

1 oktober 2014

Het KNAW heeft een training ontwikkeld over communicatie met kinderen over wetenschap. Wetenschapsknooppunt Wageningen University mag deze training eenmalig aanbieden aan 16 WUR-medewerkers (minimaal Postdocniveau, Nederlandstalig).

Kinderen zijn van nature onderzoekers: ze zijn nieuwsgierig, en stellen verrassende vragen. Welke taal spreek je met deze kinderen? Wil jij als wetenschapper je kennis delen en uitdragen in een klas, tijdens ’n rondleiding  op je werk of in een lezing? Zo ja, dan hebben wij een gratis training voor medewerkers van de WUR (minimaal Postdoc).

Wat komt o.a. aan bod

• Inzicht en vaardigheden in communicatie met kinderen in de leeftijd van 8-14
  • Wat voor soort communicatie is effectief en wat werkt averechts?
  • Opbouw van een activiteit
  • Leefwereld van kinderen
  • Didactiek van onderzoekend en ontwerpend leren
  • Eén les geven aan een klas

Theorie in de praktijk: na het eerste dagdeel gaat de wetenschapper een eigen activiteit op een school uitvoeren (en filmen).

Voor wie?

• Wetenschappers van de WUR (minimaal post-doc en Nederlandstalig)
  • Enthousiasme en/of talent voor communicatie (met kinderen)
  • Maximaal 16 deelnemers

Door wie?

De training is in opdracht van de KNAW ontwikkeld en wordt door De Praktijk gegeven, gebaseerd op de inzichten van wetenschapseducatie-experts en ervaringsdeskundigen.

Wanneer?

1e dagdeel: maandag 8 december, 12:30-17:00

• Onderzoekend leren
  • Andersom denken
  • Stappen van onderzoekend leren
  • Hands on > minds on
  • Programma ontwerpen

Training in de praktijk brengen

• Bij een school (basisschool of onderbouw voortgezet onderwijs) die voor je geregeld wordt. Het mag ook een school naar keuze zijn, of een eigen activiteit op de universiteit.
  • Filmen en opsturen

2e dagdeel: dinsdag 3 februari, 12:30-17:00

• Ervaringen
  • Reflectie

Waar?

Op de campus van Wageningen University. De precieze locatie wordt nog bekend gemaakt.

Wat kost het?

Deelname aan de trainingen, inclusief lunch, is gratis. Daarnaast worden alle materialen geregeld. Het filmen van de praktijkactiviteit op een school wordt ook verzorgd. Na succesvolle deelname krijg je een certificaat.

Aanmelden

Er zijn veel enthousiaste reacties gekomen. Je kunt je dus niet meer aanmelden. Ben je geïnteresseerd om op een andere manier het Wetenschapsknooppunt Wageningen University te helpen? Neem dan contact met ons op via wetenschapsknooppunt@wur.nl.