Nieuws

Gezocht voor onderzoek: Mannen die regelmatig paling eten

Gepubliceerd op
18 december 2014

We zijn op zoek naar mannen tussen de 40 en 70 jaar oud, die de afgelopen decennia minimaal 1 keer per maand paling aten. Frequente palingeters kunnen mogelijk informatie geven over effecten van vervuiling.

Vis is goed voor de gezondheid, vooral vanwege de gezonde vetten, en het wordt dan ook aangeraden tweemaal per week vis te eten, waarvan tenminste één keer vette vis. Soms zitten er echter ook schadelijke stoffen in vis, waarvan dioxines de meest bekende zijn. Deze stoffen komen van nature niet voor in vis, maar komen in vis terecht vanuit een vervuilde omgeving.

Verontreiniging in water en vis

Bepaalde wateren in Nederland, waaronder de Biesbosch, zijn vervuild met verontreinigingen doordat veel vervuild slib daar is neergeslagen. In andere gebieden, zoals het IJsselmeer, ligt veel minder vervuild slib, en daardoor is daar gevangen vis relatief schoon. Sinds 2011 is er een vangstverbod in de vervuilde gebieden, waardoor deze paling nu niet meer op markt verkrijgbaar is.

Effect van eten van paling

Onderzoekers willen meer te weten komen over de eventuele gevolgen voor de gezondheid van de consumptie van paling afkomstig uit verschillende gebieden. We kijken hierbij naar de hoeveelheid verontreinigde stoffen die door het jarenlang eten van de (vervuilde) paling in het menselijk lichaam terechtgekomen kunnen zijn en of dit effecten heeft op hormoonniveau's en de functie van de lever.

Wilt u deelnemen?

We zoeken 100 mannen tussen de 40 en 70 jaar oud, die minimaal 1 keer per maand paling eten. U krijgt een vragenlijst thuisgestuurd en u hoeft maar 1 keer een bloedafname te laten doen op een locatie bij u in de buurt. Er worden dan wat gegevens opgemeten en u krijgt een ontbijt aangeboden.