Nieuws

Glastuinbouw als leverancier van bijzondere grondstoffen

Gepubliceerd op
3 februari 2016

Gaan we weer natuurlijk indigo gebruiken als kleurstof van spijkerbroeken? Zal de grootste fabrikant van cola straks weer échte vanille gebruiken in plaats van synthetische smaakmakers? Onder de titel ‘Serieuze vergroening blijft niet lang meer uit’ belicht een artikel in de achtergrondsperiodiek van de Naktuinbouw het werk van het Kenniscentrum Plantenstoffen. Dit centrum helpt telers en andere bedrijven in de glastuinbouw bij het vinden en benutten van duurzame nieuwe grondstoffen.

Planten met bijzondere inhoudsstoffen staan erg in de belangstelling. Trendwatchers voorspellen dat technische hoogwaardige kassen de apotheek voor de toekomst zijn. In de Nederlandse kassen wordt al NederVanille geteeld, maar er wordt ook onderzoek gedaan naar bronnen voor groene gewasbeschermingsmiddelen (uit tomatenstengels of uit sierteeltgewassen), verfstoffen (rode voedingskleurstof uit algen en de kleurstof indigo uit het gewas Polygonum), cosmetica, medicijnen (tegen obesitas uit het gewas Chinese Yam).

Het artikel beschrijft de diverse ontwikkelingen op dit gebied en laat onder andere Jan Smits, projectmanager bij het Kenniscentrum Plantenstoffen en de onderzoeker Filip van Noort van Wageningen UR Glastuinbouw aan het woord. Ze geven diverse voorbeelden van stoffen en gewassen die in onderzoek zijn. In de extractenbibliotheek van het Kenniscentrum Plantenstoffen, die sinds eind 2015 toegankelijk is voor afnemers, staan 1300 soorten die interessant kunnen zijn als basis voor interessante grondstoffen.

Smits spreekt van een bij uitstek cross sectoraal onderwerp. “Er liggen zoveel verbindingen naar voedingsindustrie, cosmetica, groene gewasbescherming en chemie. Met dit programma kan de tuinbouw excelleren. In de kassen zijn de klimaatomstandigheden zo te creëren dat het maximale uit planten is te halen. In combinatie met een sterke veredelingssector heeft de Nederlandse tuinbouw een goede uitgangspositie”, aldus Jan Smits.

Lees meer: