Nieuws

Glastuinbouw passend in de Circulaire Economie

Gepubliceerd op
7 februari 2020

De glastuinbouw is een belangrijke speler in de efficiënte en veilige productie van groenten, fruit, bloemen en planten. De productiesystemen in de glastuinbouw worden gekenmerkt door een hoge mate van efficiëntie in het water- en stofstromengebruik, maar de energiebehoefte is groot en de systemen zijn niet volledig circulair. Voor de inbedding van de sector in een circulaire economie bestaan nog grote knelpunten, vooral in de in- en uitgaande stofstromen.

De BU Glastuinbouw van Wageningen University & Research doet onderzoek om de knelpunten op te lossen en de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken. Wij zijn begonnen met het leggen van een basis voor de analyses van deze knelpunten.

Efficiënt, Schoon en Verbonden

Aan de hand van onze analyse werken we, samen met geïnteresseerde bedrijven aan oplossingen voor geselecteerde knelpunten, in consortia of één op één. Wij herontwerpen bestaande systemen en processen en modelleren nieuwe cross-overs om daarmee de transitie naar een circulaire economie mogelijk te maken en te versnellen. Wij definiëren circulaire glastuinbouw als Efficiënt, Schoon en Verbonden.