Global One Health prominent op de Europese agenda

11 april 2018

Mondiaal kennis uitwisselen over mens, dier en plant staat hoog op de Europese agenda. Die boodschap werd benadrukt tijdens het symposium Global One Health op 5 april.

Interdisciplinair werken en kennis snel delen over gezondheid van mens, dier en plant is de enige manier om de wereldbevolking voor te bereiden op een gezonde toekomst. Dat stelde Francisco Reviriego-Gordejo tijdens het symposium. Hij is adviseur crisis management voedsel, dieren en planten bij de Europese Commissie. Die kennisuitwisseling stond centraal tijdens het symposium dat ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van WUR in Wageningen werd georganiseerd.

WUR is een van de kenniscentra die mondiaal de handen ineen hebben geslagen en proberen uit te vinden wat de wereldbevolking en hun gezondheid in de toekomst allemaal te wachten staat. Alle systemen van (samen)leven van mens, dier en natuur zijn hierop van invloed en spelen een grote rol van betekenis. Global One Health is een Wagenings initiatief om gezondheid van mens, dier en plant als interdisciplinair geheel op de kaart te zetten. ‘Bij WUR lopen nu elf projecten, die aspecten van gezondheid interdisciplinair benaderen’, zegt Van der Poel. Komende twee jaar promoveren de eerste PhD kandidaten binnen het programma van Global One Health.

Volgens organisator Wim van der Poel, onderzoeker Virologie bij Wageningen Bioveterinary Research, was het een succesvolle bijeenkomst. ‘Vertegenwoordigers van de EU en bedrijven zoals Unilever en FrieslandCampina zorgden voor verbinding met hun aanwezigheid en presentaties. Dat bracht ook veel discussie met de partnerorganisaties van Global One Health. De bijeenkomst heeft banden met Nanjing Agricultural University en UC Davis in Californië versterkt en de weg vrij gemaakt voor onze nieuwe partner, Massey University New Zealand.’