Gras

Nieuws

Groen gras als waardevolle grondstof

Gepubliceerd op
20 juni 2014

Wie denkt dat gras alleen gebruikt kan worden om koeien te voeren heeft het mis. Gras is een belangrijke bron van eiwitten. Het bevat zoveel eiwitten dat het rantsoenen van een koe vaak wordt ‘afgemengd’ met eiwitarme producten. Terwijl er voor kippen- en varkensvoer juist een tekort aan eiwitten is. Daarom besloot het Friese bedrijf Grassa! samen met Wageningen UR onderzoeken of gras niet beter benut kan worden middels raffinage.

“Grasraffinage is relatief simpel”, vertelt Arie Klop, onderzoeker bij Wageningen UR Livestock Research. Het proces bestaat uit twee stappen. Het gras wordt eerst stukgemaakt en daarna wordt het uitgeperst. Hierdoor wordt het eiwitrijke grassap gescheiden van de vezelrijke perskoek.  “Het lijkt een beetje op wat er gebeurt als je gras met je beide handen uitwringt,” legt hij uit, “Als je dat doet dan komt er ook sap vrij.”

Geperst gras als koeienvoer

De afgelopen tijd heeft Arie Klop onderzocht of de perskoek -ook wel grasvezel genoemd- kan worden gebruikt als koeienvoer. En dit had nogal wat voeten in de aarde. “De grasvezels die uit het raffinageproces komen zijn maar heel beperkt houdbaar. Eigenlijk moet je ze binnen een dag aan koeien voeren, want daarna zijn ze niet meer goed,” vertelt hij. De onderzoekers besloten daarom om de grasvezels in te kuilen, net zoals met gewoon gras wordt gedaan.

“Toen we dit deden kwamen we tot de ontdekking dat bij het raffineren ook de suikers uit het gras in het grassap terecht komen, en dat de koeien de grasvezels daarom niet meer wilden eten.” Gelukkig hebben ze een oplossing voor dit probleem kunnen vinden. “We voegen nu melasse, een bijproduct uit de suikerindustrie dat ook in mengvoer wordt gebruikt, toe aan de grasvezels. En nu de conservering beter is vinden de koeien het wel lekker.”

Twee keer zo efficiënt

Het project van Arie Klop was gericht op diervoeding, maar dit is lang niet de enige mogelijke toepassing van ‘gekraakte’ gras. “Van de vezels kunnen we ook eierdoosjes, karton en zelfs dashboards voor auto’s maken,” vertelt Bram Koopmans van Grassa!. En uit het grassap kan men naast waardevolle eiwitten ook fijne chemicaliën als fructose en glucose, en meststoffen als kalium en fosfaat winnen. Daarnaast wordt er tijdens raffinage veel efficiënter omgegaan met de eiwitten in het gras. “Je kunt het eiwit in het gras twee keer zo efficiënt benutten,” aldus Koopmans.

De toekomst van grasraffinage

Voor zowel Arie Klop als het bedrijf Grassa! is er volop aanleiding verder te werken aan de optimale benutting van gras en andere groene bladrijke planten. “We zijn op dit moment een machine aan het neerzetten die zo’n 5 ton gras per uur kan verwerken. Dit apparaat kunnen boeren huren om hun gras te raffineren,” vertelt Bram Koopmans. Daarnaast is Grassa! ook aan het kijken of dezelfde methode kunnen gebruikt kan worden eiwitrijke gewassen als de Ghanese Waterhyacint en de Colombiaanse Moringaboom te raffineren.

Meer informatie