Nieuws

Groenbestrijding met kokosmelk

Gepubliceerd op
26 september 2017

Rond een aantal gebouwen op Wageningen Campus ligt een bed met grof grind, onder andere om algengroei op de gebouwen te beperken. Planten groeien echter bijna overal, het is echter onwenselijk om deze met gif te bestrijden. Schoffelen en met de hand verwijderen is zwaar werk en kostbaar, werken met de vlammenwerper is niet milieuvriendelijk en gevaarlijk.

Op dit moment is er een experiment waarbij gestoomd wordt met water en kokosmelk.

Stomen met water werd al langer gedaan en is ook milieuvriendelijk, de kokosmelk zou als extra voordeel moeten hebben dat deze voor bubbeltjes zorgt, hetgeen isolerend werkt. 

Onder de kokosmelk blijft het dan langer heet waardoor planten en oppervlakkige wortels beter gedood worden. Dit zou ervoor moeten zorgen dat het verwijderen van de planten minder vaak hoeft, wat ook weer kostenbesparend is.

Kokosmelk wordt als natuurlijk product gewoon afgebroken in de natuur. Wel brengt het extra nutriƫnten in de te stomen grond, het effect daarvan is nog even afwachten. In Duitsland wordt het concept al een aantal jaren toegepast en in de zomer is er een proef gedaan op de campus die goed heeft uitgepakt.