Nieuws

Groninger modelmerrie dankzij sperma uit de genenbank

Gepubliceerd op
2 mei 2014

De genenbank speelt een belangrijke rol bij het behoud van zeldzame rassen zoals het Groninger paard. Sperma uit de genenbank wordt soms ook gericht ingezet voor de fokkerij. Afgelopen zomer bleek dat dit ook tot goede fokresultaten heeft geleid. Een Groninger merrie die werd gefokt met sperma uit de genenbank, verscheen niet onverdienstelijk op de keuring van Vereniging Het Groninger Paard. Ze behaalde de hoogste onderscheiding op het gebied van exterieur en werd ‘model’ verklaard.

Elk jaar organiseert Vereniging Het Groninger Paard keuringen, waarbij een keuringscommissie de paarden beoordeelt op bouw, beweging en type. Een merrie die in 2013 goed scoorde was Festina, een dochter van de overleden Groninger stamboekhengst Lancelot (v. Lepanto). Dankzij de genenbank kon het sperma van Lancelot worden ingezet voor de fokkerij en kwam Festina ter wereld. De keuringscommissie omschreef Festina als een harmonisch gebouwde merrie met een opvallend mooi front, een ruime en krachtige stap en ruimte, kracht en souplesse in draf. Ze werd ‘model’ verklaard.

Ondersteuning van de fokkerij

Opslag van sperma van rassen in de genenbank is er niet alleen als verzekering voor de toekomst. Er wordt regelmatig sperma van zeldzame runderrassen uitgegeven om de fokkerij te ondersteunen. Voor de paardenrassen wordt slechts incidenteel sperma uitgeven. De genenbank streeft er naar om sperma op te slaan van alle goedgekeurde Groninger stamboekhengsten. Vereniging Het Groninger Paard werkt aan een fokplan, waarin ook gebruik van sperma uit de genenbank opgenomen kan worden. . De genenbank ondersteunt de vereniging daarbij.

Al in 1979 is het eerste hengstensperma ingevroren. Het ging daarbij om de Groninger hengst Baldewijn. Inmiddels is van 33 Groninger hengsten sperma opgeslagen in de genenbank. Ter verbreding van de diversiteit, kan de genenbank ook sperma opslaan van Groninger hengsten die op jonge leeftijd gecastreerd worden. 

Meer weten?

Het Groninger paard is een zeldzaam, maar veelzijdig ras met een fijn karakter. Kijk voor meer informatie op de website van Vereniging Het Groninger Paard of ga naar de website van de genenbank.