Nieuws

Groot aantal studenten Plantenwetenschappen is ook buiten universiteit goed nieuws

Gepubliceerd op
31 oktober 2014

Dit jaar heeft de bachelor-opleiding Plantenwetenschappen het hoogste aantal nieuwe studenten in 20 jaar. De opleiding is één van de sterkst groeiende studierichtingen binnen Wageningen University. Het totale aantal eerstejaars studenten aan Wageningen University groeide in 2014 tot ongeveer 1500. Het grote aantal studenten Plantenwetenschappen is goed nieuws voor de universiteit én voor veel werkgevers, zoals de veredelingsbedrijven.

Wageningen University maakt goede tijden door. De universiteit scoorde bij studenten maar liefst tien keer op rij als beste universiteit van Nederland. Plantenwetenschappen is in de Keuzegids Universiteiten 2015 de opleiding met de hoogste score van Nederland. Die opleiding krijgt 94 punten, van de in totaal te behalen 100 punten.

Ook het studentenaantal groeide de afgelopen jaren fors: van  vierduizend in 2006 tot ruim achtduizend in het studiejaar 2014/2015. Voor die groei zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. De maatschappelijke actualiteit van de Wageningse opleidingen is ongetwijfeld een van de belangrijkste.

De groei van het aantal studenten sluit goed aan bij de grote vraag naar experts in de Wageningse vakgebieden. Dat geldt al helemaal voor de opleiding Plantenwetenschappen. Er is in die richting al jaren een nijpend tekort aan goed opgeleide medewerkers. Het recordaantal van 56 eerstejaarsstudenten is dus ook goed nieuws voor de werkgevers.

Op zoek naar plantenwetenschappers

Kees Reinink, Managing Director van Rijk Zwaan is dan ook enthousiast. Het toenemende aantal studenten past goed bij de groei van het bedrijf. “We zijn bijna voortdurend op zoek naar plantenwetenschappers, zowel starters als ervaren kandidaten voor functies in de veredeling en het onderzoek. We zien dat het opleidingsniveau dat wij vragen voor deze functies omhoog gaat, omdat in deze functies steeds complexere problemen op een multidisciplinaire manier aangepakt worden. De functie van veredelaar bijvoorbeeld wordt nu doorgaans op WO-niveau ingevuld. We hebben daarom veel interesse in goed opgeleide plantenwetenschappers uit Wageningen."

Vacatures voor veredelaars

Ook in SeedValley, het gebied in Noord-Holland tussen Enkhuizen en Warmenhuizen waar tientallen veredelingsbedrijven zijn gevestigd, wordt de opgaande trend met gejuich ontvangen. Volgens Erwin Cardol, programmamanager Seed Valley, groeit de bedrijfstak sterk en heeft de sector doorlopend een breed spectrum aan vacatures voor veredelaars en andere bio-wetenschappelijke specialisten. Cardol: “De snelle groei van de opleiding Plantenwetenschappen komt precies op het juiste moment.”