Nieuws

Groots kick-off event SmartAgriHubs in Praag

Gepubliceerd op
27 maart 2019

Op 4 en 5 maart vond in Praag het kick-off event van SmartAgriHubs plaats. Dit EU-project (met ruim 160 partners) geeft de komende vier jaar de agrifoodsector een flinke digitale impuls onder (project)coördinatie van Wageningen Economic Research. Ruim 200 experts en professionals uit alle Europese landen kwamen samen om inspiratie op te doen voor hun rol in het project. Ze volgden interactieve workshops en breidden bovenal hun netwerk uit.

Inspirerend waren ook de sprekers, waaronder senior-medewerkers van de Europese Commissie die de Europese schaal van dit project benadrukten. De Amerikaanse Internet of Things expert Wilhelmina Jewell Sparks, de CEO en oprichtster van BiTHOUSE, gaf waardevolle adviezen over educatie en innovatie.

Samen op zoek naar synergie

Op 6 maart verwelkomden we onze collega's van IOF2020, een ander project dat door Wageningen Economic Research wordt gecoördineerd.

Groots kick-off event SmartAgriHubs in Praag

Maar liefst 300 deelnemers gingen gezamenlijk op zoek naar synergie.Hoe kunnen deze twee grote projecten elkaar versterken om de Europese landbouw- en foodsector duurzaam en toekomstbestendig te maken?

Groots kick-off event SmartAgriHubs in Praag

Er werden ruim zestig cases gepresenteerd door bedrijven die samen werken aan innovatieve digitale toepassingen in de AgriFood sector. In groepen, ingedeeld op sector, thema of regio, maakten de deelnemende bedrijven een enorme slag in het hergebruik van reeds ontwikkelde componenten. Denk aan een weerstation of een daaraan gekoppelde  irrigatiepomp, een apparaat dat de locatie van koeien vastlegt, een akoestisch instrument dat hoestende en niezende biggetjes in de varkensstal detecteert etc. Al deze toepassingen zijn verbonden met het internet en gekoppeld aan de smartphone van de boer of tuinder. De deelnemers waren bijzonder enthousiast over de cases. "We hoeven het wiel niet steeds weer opnieuw uit te vinden en dat is precies waar dit project om draait". Op deze dag bezochten we ook een boerderij in Praag, waar al volop wordt gewerkt met nieuwe technologieën.

Daarna volgden nog twee dagen van workshops, presentaties en lezingen voor de IOF2020-partners, gericht op het versnellen van het gebruik van Internet of Things op boerderijen. Ook was er volop ruimte voor discussie en kennisdeling. Dankzij alle enthousiaste aanwezigen was het een waardevolle conferentie vol netwerkmogelijkheden, samenwerking én leuke momenten!

Feedback

Tom Tynan (kabinet Phil Hogan, DG-AGRI): "People vote with their feet. The size of of the gathering says it all".

Andrea Halmos (Coordinator DIH, DG Connect): "The SmartAgriHub Kickoff meeting was a very impressive organisation, with very interesting sessions and presentations We believe that the SmartAgriHub model of strong regional (financial) commitment in the open calls could be an interesting model to learn from and would therefore be grateful to hear about your experience in this regards."