Milk Genomics Initiative

Persbericht

Grootschalig genetisch onderzoek brengt natuurlijke variatie in melksamenstelling in kaart

6 mei 2014

Tien jaar grootschalig en omvangrijk onderzoek van Wageningen University naar de erfelijke aanleg van koeien en de relatie met de samenstelling van melk heeft heel veel bruikbare kennis opgeleverd. Die kennis biedt perspectief op verschillende toepassingen in de zuivelsector. Aan dit onderzoek, het zogeheten Milk Genomics Initiative, de resultaten en de toepassingen, wordt op vrijdag 16 mei een seminar gewijd.

Het onderzoek Milk Genomics is in 2004 gestart op initiatief van Wageningen Universiteit, de Nederlandse Zuivelorganisatie (NZO) en fokkerijorganisatie CRV om de kennis over de samenstelling van melk te verbeteren.

Nederland levert melk van hoogstaande kwaliteit, waardoor ons land een toppositie in de internationale markt heeft verworven. Circa twee derde van de zuivelproducten wordt geëxporteerd. Om deze marktpositie te behouden en te versterken vindt de Nederlandse zuivelsector productinnovatie van groot belang. Daarvoor is kennis over de melksamenstelling en de mogelijkheden om die te beïnvloeden essentieel. De melksamenstelling bepaalt in belangrijke mate de waarde van melk, speelt een rol bij de verwerking tot zuivelproducten en heeft betekenis voor de voedingswaarde.

Wetenschappelijke kennis

Het onderzoek heeft met 47 publicaties in wetenschappelijke tijdschriften en 9 proefschriften een wezenlijke bijdrage geleverd aan de wetenschappelijk kennis over melksamenstelling, nationaal en internationaal, en de opleiding van experts.

Het seminar over de resultaten en toepassingen van 10 jaar onderzoek wordt gehouden ter gelegenheid van de verdediging van het proefschrift  “De genetische achtergrond van melkvetsamenstelling ontrafeld” van Aniek Bouwman op 16 mei en het proefschrift  “Natuurlijke variatie in caseïne-samenstelling van melk” van Etske Bijl op 23 mei. Beiden promotieonderzoeken zijn onderdeel van het Milk Genomics Initiative. Op dit moment werken er nog 4 promovendi actief binnen het project.

Waardevol

"Het onderzoek heeft aan het licht gebracht hoe de melkvet- en melkeiwitsamenstelling gereguleerd worden. Het onderzoek aan de melkeiwitten biedt mogelijkheden voor innovaties bij het verbeteren van de melkeiwitsamenstelling. Ook de kennis over de variatie in mineralen en in het bijzonder vitamine B12 onderstreept de waardevolle nutritionele eigenschappen van melk ", aldus Jan Steijns, werkgroep voedingsonderzoek van de NZO.

“De resultaten van Milk Genomics  hebben niet alleen veel wetenschappelijke resultaten opgeleverd maar zijn voor de praktijk ook een katalysator voor het meer meten van eigenschappen in melk”, zegt Ate Lindeboom, directeur CRV.

Naast Wageningen Universiteit, de NZO en CRV hebben Technologiestichting STW, het ministerie van Economische Zaken en de provincies Gelderland en Overijssel bijgedragen aan de financiering van het onderzoek.