Grote buitenland-beurs voor Wageningse onderzoeker

8 april 2015

De Wageningse voedingsonderzoeker Frits Mattijssen is een van de achttien jonge pasgepromoveerde Nederlanders die een beurs krijgt om aan een topinstituut in het buitenland onderzoekservaring op te bouwen. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil met deze zgn. Rubicon-subsidies jonge onderzoekers een stimulans geven voor een wetenschappelijke carrière.

Dr. Frits Mattijssen gaat naar het befaamde Helmholtz Zentrum in München, waar hij onderzoek zal verrichten over de communicatie tussen een tumor in het lichaam en de alvleesklier. Tumoren produceren bepaalde eiwitten die de afbraak van spier- en vetweefsel stimuleren. De onderzoekers proberen te ontrafelen of deze eiwitten de afgifte van insuline door de alvleesklier beïnvloeden, om zo ook de opbouw van spier- en vetweefsel te verhinderen. Het onderzoek heeft plaats aan het Institute of Diabetes and Cancer van het Helmholtz Diabetes Center. Frits Mattijssen deed zijn promotie onderzoek aan de afd. Humane voeding van Wageningen University en promoveerde vorig jaar mei bij prof. Sander Kersten op een studie over het vetmetabolisme in het lichaam.

Rubicon

Jonge wetenschappers kunnen met hun NWO-financiering uit Rubicon tot 24 maanden onderzoek doen. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. De achttien gehonoreerde voorstellen zijn door een commissie geselecteerd uit 121 aanvragen. De totaalinvestering voor deze ronde bedraagt zeven miljoen euro.

Frits Matthijssen