Nieuws

Grote exportpotentie oliezaden en plantaardige olie voor Myanmar

Gepubliceerd op
16 december 2014

De sector oliezaden en plantaardige olie in Myanmar heeft een potentiële netto exportwaarde van 1 miljard Amerikaanse dollars: even groot als hun huidig handelstekort. Dit blijkt uit een onderzoek van LEI Wageningen UR in opdracht van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO). Om dit te bereiken moet door betere landbouwkundige kennis het productievolume worden verhoogd en de verwerking van oliezaden worden verbeterd. In eerste instantie is een exportfocus op de hoge vraag vanuit China aanbevolen, om daarna de stap te maken naar de Europese markt met zijn hogere voedselveiligheidseisen.

Hogere voedselveiligheid

Door het openstellen van de economie zal Myanmar meer palmolie importeren, wat sesam- en arachideolie op de nationale markt verdringt. De aanbevolen focus voor deze sector ligt dus op export, hogere efficiëntie en kwaliteitsgaranties. In de keten moeten olieslagers hun installaties vernieuwen en doelmatiger werken. Daarnaast zijn er mogelijkheden in de zaadbewerking: het ontvliezen, roosteren en verwerken tot snacks. Een gespecialiseerd, gecertificeerd en onafhankelijk laboratorium kan een belangrijke rol spelen in standaardisering, kwaliteit en certificering. Dit zorgt voor een hogere voedselveiligheid, wat van belang is voor de exportstrategie.

Sesamzaad en pindanoten

Myanmar kent een grote landbouwsector en is ’s werelds grootste producent van sesamzaad en sesamolie; voor pindanoten is het de zesde  en voor arachideolie de vierde wereldproducent. Momenteel exporteert Myanmar een kleine hoeveelheid naar China en Japan, overige zaden en afgeleide producten worden met name binnenlands geconsumeerd. Nederland is een belangrijke importeur en verwerker van oliezaden en plantaardige olie. Zo is Nederland ‘s werelds grootste importeur van pindanoten (25% van de totale import) en heeft in de EU na Spanje de grootste eetbare oliënproductie. Een exportstrategie van Myanmar betekent kansen voor de Nederlandse sector.