Nieuws

Grote verscheidenheid aan visies op duurzaamheid tijdens eerste TEDx Wageningen University

Gepubliceerd op
8 november 2018

“Leer vandaag, van deze sprekers en van je buren, hoe je kunt bijdragen aan duurzaamheid.” Dat was de boodschap van zowel Geert van Rumund, burgemeester van Wageningen, en Michiel Voskamp, voorzitter van TEDxWageningenUniversity, aan de start van het TEDx-evenement. Dit evenement werd voor de eerste keer in theater Junushoff georganiseerd. Twaalf sprekers betraden het podium om korte, inspirerende presentaties te houden over het thema: The Green Wave.

De dag werd geopend door burgemeester Geert van Rumund. Hij roemde hierbij het groene karakter van de stad Wageningen, maar benadrukte ook dat de wereld groter is dan Wageningen en Nederland alleen. Hij haalde voorbeelden van duurzaamheid aan die hijzelf in Nepal had gezien en vertelde dat het hem “hoopvol stemde dat duurzaamheid ook in een arm land op de agenda staat.”

Het thema duurzaamheid werd vanuit verschillende hoeken belicht. Sustainable fashion en lifestyle-expert, Marieke Eyskoot, ging van start met een vurig pleidooi voor duurzaamheid en gelijkheid binnen de mode-industrie. Met haar credo “do good, look good, and feel great” spoorde zij het publiek aan hun verantwoordelijkheid als duurzame consument te nemen. Journalist Hidde Boersma en medeoprichter van de Food Hub Joris Lohman namen juist een metastandpunt in wat duurzaamheid betreft. Zij lieten zien hoe polarisatie tussen de uiteenlopende inzichten in het bereiken van duurzaamheid juist een remmend effect hierop heeft. New media artist Charlie Williams, die naar Wageningen is gekomen voor het 100 jaar WUR-project Creative Innovation: Art meets Science, riep het publiek op naar hun persoonlijke identiteit te kijken en naar wat zij kunnen doen (en laten) om als persoon te groeien en aansluiting bij anderen te vinden. 

Naast de bevlogen presentaties van de sprekers waren op het podium ook muziek-, poëzie- en video-voorstellingen te zien. Het evenement werd aan elkaar gepraat door comédienne Emma Holmes, die het publiek in de stemming bracht met interactieve games en humor.

Kijk voor meer informatie over Tedx Wageningen University op het evenement.