HI-LED projectleden bezoeken Wageningen UR Glastuinbouw

Nieuws

HI-LED projectleden bezoeken Wageningen UR Glastuinbouw

Gepubliceerd op
15 december 2014

Wageningen UR Glastuinbouw is één van de partners in het HI-LED, een EU-project dat als doel heeft nieuwe ledmodules te ontwikkelen voor verschillende toepassingsgebieden. Eén van deze toepassingen is tuinbouw, waar het gebruik van assimilatiebelichting essentieel is voor de jaarrond productie van hoogwaardige producten.

Op 1 en 2 december werd de HI-LED bijeenkomst gehouden bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Medewerkers van de onderzoeksinstellingen IREC (Catalaans instituut voor energie onderzoek) en IRTA uit Spanje, Fraunhofer (Duitsland) en Wageningen UR Glastuinbouw, universiteiten van Newcastle (Verenigd Koninkrijk) en Pannonia (Hongarije) en de bedrijven Light Prescriptions Innovators Europe, Arch Technology en Hortilux Schr├ęder kwamen bijeen om de voortgang van het project te bespreken.

Op 2 december werd er een excursie georganiseerd, met name om de partners, die onbekend waren met de tuinbouw, te laten kennismaken met de verschillende aspecten van belichten in de kas. De bedrijven Ter Laak orchidee├źn in Wateringen en Marjoland in Waddinxveen werden bezocht. In Bleiswijk bezochten de partners de HI-LED proef. Daarin onderzoekt Wageningen UR Glastuinbouw de effecten van de lichtkleuren wit, rood, blauw, amber, groen en rood+blauw op groei, ontwikkeling en onderliggende plantprocessen in jonge tomaten- en paprikaplanten. Bij een achtergrond van natuurlijk licht, worden de planten geteeld onder LEDs, geleverd door Hortilux, ook een partner in het HI-LED project.

Deze bijeenkomst liet weer zien dat het samenbrengen van kennis en ervaring kan helpen in het uitdenken van nieuwe belichtingsoplossingen. De bedrijfsbezoeken hebben de partners inzicht gegeven in de omvang, complexiteit en voordelen van belichting in de glastuinbouw.