HNT proef gerbera uitgebreid met nieuw type Ventilationjet

Nieuws

Proef gerbera uitgebreid met nieuw type Ventilationjet

Gepubliceerd op
24 november 2014

In een proef binnen 'Het Nieuwe Telen' met gerbera is het afgelopen jaar ervaring opgedaan met het gebruik van een ventilator, die door de schermen heen droge, koude lucht aanvoert met daaronder een tweede ventilator, die deze lucht mengt met warme kaslucht.

Dit Ventilationjet-systeem maakte het mogelijk om een groot deel van het jaar twee schermen volledig gesloten te houden.

Hoewel daardoor de relatieve vochtigheid gemiddeld steeg naar waarden boven de 90% zijn er geen vochtproblemen opgetreden. Voor de vochtbeheersing is geen minimumbuis meer ingezet en de warmtevraag is door de veel betere isolatie ook sterk afgenomen.

Toch steeg de kastemperatuur, omdat na het sluiten van de verduistering het afkoelen veel langzamer verloopt en bij belichting de temperatuur sneller oploopt. Om die reden is er toch nog vaak een kier getrokken in het scherm. Dit vergroot de kans op botrytis.

De oplossing is gezocht in een verhoging van het luchtdebiet door het scherm van 4 m3/m2/uur naar 18 m3/m2/uur. Omdat dit in de winter weer teveel koude lucht naar binnen zou brengen is het toerental van de ventilator traploos regelbaar gemaakt. 

Inmiddels zijn twee afdelingen volledig ingericht met Ventilationjets, één met de oude versie en één met de nieuwe. De komende herfst en winter moet blijken hoe dat functioneert in vergelijking met een standaardafdeling.