Haagse expo-kas met ‘Tweede Kamerplanten’

18 mei 2017

Plantum, de branchevereniging van Nederlandse veredelingsbedrijven, deelt 18 t/m 20 mei ‘Tweede Kamerplanten’ uit in een expo-kas op het Plein bij de Tweede Kamer in Den Haag. Onderzoekers van onder andere de Wageningen University & Research (WUR) houden voordrachten over plantaardig onderzoek voor politici, medewerkers van ministeries en het publiek. Met de actie laten Plantum, de onderzoekschool Experimentele Plantenwetenschappen (EPS) en het onderzoekprogramma Groene Veredeling zien hoe belangrijk planten zijn voor onze voedselvoorziening, de economie en onze leefomgeving.

Vanaf vandaag staat er tot en met zaterdag 20 mei, een tuinbouwkas op het Plein naast de Tweede Kamer. Op deze Fascination of Plants Day presenteren bedrijven en kennisinstellingen in Europa plantaardig onderzoek en innovatie. Plantum heeft de kas zo ingericht dat Tweede Kamerleden, fractiemedewerkers en medewerkers van ministeries er een verse lunch en diner kunnen gebruiken met groenten ‘met een verhaal’. Daarnaast presenteren bedrijven en onderzoekers er innovatieve onderzoeksprojecten. De kas blijft drie dagen staan. Op zaterdag is er een publieksdag in het expositie-deel van de kas.

De onderzoekschool Experimentele Plantenwetenschappen (EPS), waarin Nederlandse universiteiten met elkaar samenwerken in het plantenonderzoek, verzorgt een deel van het kennisprogramma, met steun vanuit het onderzoekprogramma Groene Veredeling van de WUR en het Louis Bolk Insitutuut.

Mark Aarts, hoogleraar Erfelijkheidsleer van Wageningen University & Research, vertelt over het fotosyntheseonderzoek in Wageningen en over de Phenovation Plant Explorer, een innovatief apparaat waarmee fotosynthese gemeten kan worden. De Amsterdamse hoogleraar Plantencelbiologie Christa Testerink vertelt over zouttolerante gewassen.

Verder vertellen promovendi van de onderzoekschool Experimentele Plantenwetenschappen aan voorbijgangers op het Plein over hun onderzoek. Het Nederlands Instituut voor Biologie (Nibi) gaat op vrijdag scholieren rondleiden in de kas, in onder andere een DNA-lab waar de scholieren uitleg krijgen over hoe je met modern DNA-onderzoek sneller nieuwe rassen kan ontwikkelen.