tankstation suikers, sluipwespen bestrijden wolluis, suiker verlengt levensduur

Nieuws

Handhaven van sluipwespen tegen wolluis

Gepubliceerd op
30 september 2014

De citruswolluis, Panococcus citri, is een hardnekkige en toenemende plaag in de sierteelt onder glas. In onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw is gekeken of de bestrijding van wolluis met sluipwespen verbeterd kan worden door de levensduur van de wespen te verlengen met suikers.

Het bijvoeren van sluipwespen met suikers (een mix van glucose, sucrose en fructose) verlengde de levensduur aanzienlijk, gemiddeld bleven de wespen van de soort Anagyrus pseudococci vijf keer zo lang in leven.

Toevoegen van suikers aan planten met citruswolluis

In kooiproeven werd gevonden dat het toevoegen van suikers aan planten met citruswolluis resulteerde in een grotere populatieopbouw van de sluipwesp A. pseudococci. Blijkbaar hebben deze suikers een betere voedingswaarde dan de honingdauw die door de wolluis zelf wordt afgescheiden. Echter, bij het testen van suikers in een grotere kasproef kon om onduidelijke redenen geen toegevoegde waarde worden aangetoond.

Bankerplantsysteem

Leptomastix dactylopii (sluipwesp) voedt zich met suiker op tankstation
Leptomastix dactylopii (sluipwesp) voedt zich met suiker op tankstation

Een andere manier om sluipwespen te handhaven in kassen is door ze gastheren aan te bieden voor parasitering. In dit onderzoek is een bankerplantsysteem getest op basis van kalanchoƫ en citruswolluis. Om de kans op ontsnapping van wolluis naar een teeltgewas te minimaliseren werden deze planten omringd door een plexiglaskoker. Het bleek dat deze bankerplanten gedurende 16 weken honderden sluipwespen van A. pseudococci kunnen produceren. Bij toepassing in een kas werd wolluis sneller en effectiever bestreden door sluipwespen dan in een kas zonder bankerplanten en alleen sluipwespen.

Financier van het onderzoek: Productschap Tuinbouw