Nieuws

HappyHier database veelbelovend

Gepubliceerd op
13 juni 2016

Nu 80% van de bijna 5000 deelnemers hun bijdrage aan het Happy Hier onderzoek hebben afgerond valt de omvang en samenstelling van de uiteindelijke database in te schatten. Op 6 juni waren er in totaal ruim 93.000 vragenlijsten binnen. Gezien de ontwikkeling in het aantal downloads, verwachten de onderzoekers dat het aantal ingevulde vragenlijsten op 1 juli rond de honderdduizend zal liggen.

Met dit enorme aantal verwacht het onderzoeksteam een vruchtbare analyse van de relaties tussen geluk en kenmerken van de leefomgeving te kunnen uitvoeren. De belangrijke criteria voor een bruikbare dataset lijken voldaan. Allereerst is het aantal ingevulde vragenlijsten per deelnemer groot, namelijk gemiddeld 22. Ook is het gelukt om de kans op een vragenlijst te vergroten afkomstig van een plek die niet zo vaak bezocht wordt. Zo zijn slechts 4 op de 10 vragenlijsten ingevuld in bebouwd gebied waar de meeste Nederlanders vrijwel al hun tijd doorbrengen.  Daarentegen is 1 op de 10 vragenlijsten afkomstig uit het nauwelijks bezochte gebiedstype bos. Hierdoor is het mogelijk om de vraag te beantwoorden of Nederlanders gelukkiger zijn in het bos dan in bebouwd gebied.

Ondanks deze fraaie oogst hopen de onderzoekers nog op een paar zomerse dagen in juni. Een dagje luieren op het strand of fietsen op de hei kan er toe bijdragen dat er net wat meer vragenlijsten komen uit gebiedstypen die nog niet zo goed vertegenwoordigd zijn in de database.

Frequentie van de gebiedstypen (klik op de afbeelding voor groter)
Frequentie van de gebiedstypen (klik op de afbeelding voor groter)