Nieuws

Harry Hoogstraal medal voor prof. Willem Takken

Gepubliceerd op
8 november 2017

‘Very exciting’ noemt dr. Gonzalo Vazquez Prokopec het eren van Wageningse prof. Willem Takken voor zijn verdiensten in de medische entomologie. Als voorzitter van Executive Council van het American Committee of Medical Entomology reikte hij op 5 november in Baltimore de Harry Hoogstraal Medal uit tijdens de jaarvergadering van de American Society of Tropical Medicine and Hygiene.

De Harry Hoogstraal Medal werd Willem Takken van het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen University & Research uitgereikt als erkenning voor zijn onderzoeksoeuvre en loopbaan met ‘uitstekende verdiensten voor de medische entomologie en vectorbiologie’. De Amerikaanse society duidt daarbij onder meer op de reeks projecten om malaria te bestrijden in Afrika. In het zgn. Solarmal project werden onder leiding van prof. Takken op het schiereiland in het Victoriameer, Rusinga, met medewerken van lokale onderzoeksinstellingen en de plaatselijke autoriteiten en bevolking, bij woningen muggenvallen geplaatst. De vallen vangen malariamuggen weg en verkleinen zodoende de kans dat malariamuggen mensen bijten en besmetten met de ziekmakende malariaparasiet. De vallen werken op basis van geurstoffen die muggen aantrekken. De elektriciteit voor de vallen werd opgewekt met een klein zonnepaneel, waarvan de bewoners van het huis ook profiteerden voor bijvoorbeeld een licht- en oplaadpunt in huis.

Malariabestrijding met geurval
Malariabestrijding met geurval

Prof. Takken en collega’s maten inderdaad een terugloop van het aantal besmette muggen. Na 1,5 jaar tijd bleek de populatie van de belangrijkste malariamug met 70% afgenomen. Na introductie van de geurval op het eiland nam het aantal mensen met een malaria-infectie af met 30%. Het onderzoek werd in het gezaghebbende tijdschrift The Lancet gepubliceerd.

Voorstellen voor de jaarlijkse Harry Hoogstraal-prijs werden beoordeeld door een speciale commissie van het American Committee of Medical Entomology, een subgroep binnen de American Society of Tropical Medicine and Hygiene. Ook eerdere jaren ontvingen prominente medisch entomologen deze Medaille.