Nieuws

‘Health app op iPhone 6 kan socialer’

article_published_on_label
19 september 2014

Samen met Apple een ‘gezondheidsrevolutie’ in gang zetten. Laura Bouwman, docent Gezondheid en Maatschappij aan Wageningen University, zou het graag doen. “De gezondheidsapp op de nieuwe iPhone 6 is mooie technologie, maar hij is te veel gericht op het individu.” Ze heeft ideeën om de app ‘socialer’ te maken. Dat is nodig, zegt ze, want “veel beslissingen over onze gezondheid nemen we niet als individu. Eten en bewegen doen we bijvoorbeeld graag samen.”

De Health app meet de hartslag, telt het aantal stappen dat iemand zet, berekent het calorieverbruik en meer van dat soort zaken. Bouwman: “Het idee achter dit soort gadgets is: geef mensen informatie over hun lijf en ze gaan bewust werken aan hun gezondheid. Er is vast een groep mensen die de app zo gaat gebruiken, maar hoe kun je deze technologie zo inzetten dat je ook de rest van de maatschappij motiveert gezonder te gaan leven?” Niet iedereen is de hele dag met zijn of haar gezondheid bezig, wil Bouwman maar zeggen. In haar werk denkt ze daarom na over hoe ‘gezond eten en bewegen’ ingepast kan worden in een leven vol andere belangrijke en minder belangrijke zaken.

Technologie sociaal inpasbaar maken

Hoe de kloof te dichten tussen de technologie en het gewone dagelijks leven van mensen wil Bouwman graag helpen onderzoeken. Ze verwacht bijvoorbeeld dat het helpt om interactie met mede-gebruikers mogelijk te maken. “Als iemand dan bijvoorbeeld het advies krijgt om calorieën te verbranden door een stukje te gaan lopen, dan denk ik dat je de drempel om dat te doen verlaagt als je anderen kunt uitnodigen mee te gaan lopen”, zegt Bouwman.

Mensen motiveren gezond te leven

Bouwman juicht het toe dat bedrijven als Apple zich richten op gezondheidsbevordering. “Het is een gigantisch bedrijf dat veel mensen weet te motiveren. Daar zouden mensen in de gezondheidssector gebruik van moeten maken.” Natuurlijk is nog weinig bekend of dergelijke apps bijdragen aan een gezonder leefpatroon en of er misschien ook nadelige gevolgen zijn. Dat is volgens Bouwman geen reden om de app weg te zetten als ondeugdelijk of onwetenschappelijk, maar juist aanleiding om te helpen de technologie te verbeteren. “Het is inderdaad de vraag hoe mensen reageren op informatie over hun fysieke gesteldheid die ze krijgen via de app. Gaan ze daar op een gezonde manier mee om? Wat doen ze als de app alarmerende signalen geeft? Dat zijn zaken die ik graag zou onderzoeken.” Technologie heeft immers pas echt impact als deze goed aansluit op de maatschappelijke context.