Nieuws

Heidebrand in Hoog Soeren groter dan gedacht

Gepubliceerd op
10 mei 2016

Vrijdagochtend 6 mei 2016 brak er een heidebrand uit in Hoog Soeren op de Veluwe. Volgens de brandweer is een gebied zo groot als 15 voetbalvelden (ongeveer 10 ha) in vlammen opgegaan. “Uit satellietbeelden blijkt echter dat het daadwerkelijk verbrande areaal groter is, namelijk 14,5 ha,” zegt Alterra-onderzoeker Gerbert Roerink.

De heidebrand is goed waarneembaar op de satellietfoto van 7 mei (zie de afbeeldingen in de rechterkolom). Iets boven het midden is duidelijk een zwart geblakerd gebied waarneembaar waar de brand heeft gewoed. Dit gebied was nog niet aanwezig op de satellietfoto van 21 april. Dat blijkt uit de 'Groenmonitor' van Alterra. De Groenmonitor geeft de actuele vegetatiekaart van Nederland op basis van satellietbeelden. Zo kan de dagelijkse ontwikkeling van de vegetatie of van landbouwgewassen worden gevolgd.

Om de heidebrand helemaal duidelijk in kaart te brengen worden de satellietbeelden van 7 mei en 21 april over elkaar heen gelegd, de zogenaamde groenindex-verschilkaart. Als er ongeveer evenveel groene biomassa staat op beide dagen wordt het beeld weergegeven in grijstinten. Gerbert Roerink: “Maar op 7 mei stond er minder groen dan op 21 april, dat kun je zien omdat de betreffende locatie in rode tinten wordt weergegeven. Zo is heel duidelijk het door brand aangetaste heideveld te herkennen. Uit nadere analyse blijkt dat het een gebied van 14,5 ha groot is.”

Op 6 mei stond er een wind uit oostelijke hoek. Dit betekent dat de brand gestart is op de meest oostelijke punt van het verbrande gebied en van daaruit zich naar het westen heeft verspreid. Dat dit zo makkelijk heeft kunnen gebeuren komt omdat de sapstromen in de heideplant nog niet op gang zijn gekomen na de winter; de plant is compleet droog en vat zeer snel vlam, zeker na een paar dagen mooi weer. “Vergelijk dit maar met het groene grasveld aan de noordkant van het verbrande gebied,” zegt Gerbert Roerink. Hier is de brand aan de zuidkant omheen getrokken.”

Opmerkelijk is ook dat het startpunt van de brand midden in het natuurgebied ligt. Bij de meeste natuurbranden is het startpunt te herleiden tot bij een weg, waar de mens per ongeluk (sigarettenpeuk, fles dat als brandglas dient) of opzettelijk de natuur in brand heeft gezet.