Nieuws

Het grote uitvliegen van Grote Sterns is begonnen: twee strategieën?

Gepubliceerd op
25 augustus 2015

Twee maanden na het kleurringen van Grote Sterns op Texel, geeft onderzoeker Mardik Leopold een tussenstand: de kuikens worden in binnen- en buitenland teruggezien. Soms zelfs met 130 kilometer verschil op één dag!

Grote Sterns zijn vertrokken met hun jongen

De kolonie Utopia ligt er verlaten bij. De grote sterns zijn, met hun jongen, naar de Noordzee getrokken. Ze komen echter nog wel geregeld aan land, om even te rusten, alleen niet meer in de kolonie. Langs alle Noordzeestranden kun je nu groepen rustende sterns aantreffen en in zo’n groep zit heel vaak een vogel met een Texelse ring. Liefst zoeken de vogels rustige plekken op, zoveel mogelijk vrij van verstoring. Op Texel zelf is dat bijvoorbeeld in natuurgebied De Slufter. Dagelijks rusten hier honderden grote sterns en de kleurringen laten zien dat er iedere dag veel nieuwe vogels in deze groep zitten.

Retourtje Texel

Inmiddels hebben we in natuurgebied De Slufter op Texel al 83 verschillende vogels afgelezen, van de 312 die we dit jaar hebben geringd: 27%. Veel van deze vogels hangen waarschijnlijk sinds het uitvliegen voor de Texelse kust rond en zijn nog niet echt “vertrokken”. Texel moet je dan ruim zien. Eén vogel, met ring T17, werd op 2 augustus eerst ’s morgens vroeg, om 7:12 afgelezen in De Slufter, en later diezelfde dag, om 15:30 gezien en gefotografeerd op de Zandmotor, bij Den Haag, 130 km naar het zuiden. Onderweg naar Afrika zou je denken, maar op 22 augustus was T17 weer terug in De Slufter.
Buiten Texel, maar binnen Nederland zijn inmiddels 28 verschillende vogels van ons afgelezen (9% van onze Texelse ringen van 2015). Naast T17, keerden twee van hen, afgelezen op Terschelling en bij Petten (NH), later ook weer even terug op Texelse bodem, maar de meeste zijn niet weer gezien.

Andere strategie: naar het buitenland

Naast deze min of meer lokale bewegingen zijn er ook vogels die veel verder weg vlogen. De meeste van hen lijken maar kort op Texel zijn blijven hangen en waren al snel uit zicht: een andere strategie? Er zijn inmiddels 25 buitenlandse aflezingen (8% van onze vogels), van ver uiteenlopende plaatsen: noord- en midden-Denemarken, de oost-, west-(!) en zuidwestkust van Groot Brittannië, en Frankrijk, zie kaart... Ze spatten werkelijk alle kanten op. Alleen de Waddenzee mijden ze: op Griend, waar ook is gekleurringd en afgelezen, werd geen enkele Texelaar gezien. Omgekeerd hebben we inmiddels wel 20 (van de 100) op Griend gekleurringde grote sterns op Texel afgelezen, maar over de “vreemde ringen” die we op Texel zien later meer!