Nieuws

Het land exact bemesten via een satelliet

Gepubliceerd op
17 september 2020

Een satelliet gebruiken om te zien hoeveel mest een bepaald deel van een akker nodig heeft. Dat is een nieuwe techniek die gebruikt wordt bij het telen van gewassen op de boerderij van de toekomst in Lelystad. Via een GPS-systeem weet een tractor precies waar hij zich bevindt in het veld en dankzij sensoren, drones en infraroodcamera’s kan worden bepaald hoe het stuk land moet worden bewerkt. Allemaal voorbeelden van de inzet van hightech om verbouwen en oogsten te verbeteren.

Zo rijdt op de strokenteeltvelden in Lelystad ook de ‘Robotti’ rond. Een robottractor waarmee geëxperimenteerd wordt en die precies weet waar op de akker welke werkzaamheden gedaan moeten worden. Hij kan zelfs worden ingezet om op een efficiënte manier onkruid te verwijderen. Via kunstmatige intelligentie kan de Robotti namelijk planten herkennen. Zo verwijdert hij niet alleen de juiste plant, maar kan hij ook zorgen dat een gewas precies genoeg water krijgt.

Veel meer voorbeelden van precisicietechnologie zijn te zien in deze ‘Techfile’ gemaakt in opdracht van 4TU, het samenwerkingsverband van de vier Nederlandse technische universiteiten. De techfiles ondersteunen de techrede die op 1 oktober wordt gehouden

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

De Techrede op 1 oktober

De afgelopen maanden lieten ons extra goed zien hoe belangrijk veerkracht is en onderstreepte onze gezamenlijke verantwoordelijkheid voor een duurzame toekomst. Op 1 oktober organiseert 4TU daarom de Techrede. Een oproep tot innovatie, actie en samenwerking. Componenten die onmisbaar zijn om de uitdagingen van deze tijd aan te gaan. Veerkracht, verantwoordelijkheid en duurzaam. De techrede is live te volgen. Aanmelden kan op de website van 4TU: