Het nieuwe telen is vooral nieuwe kennis

Nieuws

Het nieuwe telen is vooral nieuwe kennis

Gepubliceerd op
13 juli 2015

De telers die deelnamen aan het monitoringproject van Het Nieuwe Telen (HNT) zien het als een belangrijke investering. Zij beseffen dat er nieuwe kennis nodig is, omdat HNT op een andere manier tegen klimaatregeling aan kijkt. Het uitgangspunt is de balans tussen vochtigheid en plantactiviteit.

Hoeveel vocht produceert het gewas en wat is het gevolg voor de luchtvochtigheid? Hoeveel activiteit heeft het gewas nodig om goede kwaliteit te produceren? Hoe stuur je daarop? Deze vragen werden tijdens de cursus beantwoordt. Deelnemers leerden in de cursus hoe ze het verschil in Relatieve Vochtigheid (RV) en Absolute Vochtigheid (AV) tussen binnen- en buitenlucht kunnen benutten om de luchtvochtigheid in de kas te regelen. Dat geldt ook voor het verschil in RV onder, tussen en boven de energieschermen in de kas.

Volgens de deelnemende telers is het soms niet duidelijk welke instellingen ze kunnen gebruiken om het evenwicht in de vochtbalans te realiseren via de computer. Dat is een punt van aandacht.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Kas als Energiebron.

Het nieuwe telen is vooral nieuwe kennis