Hoe ontwikkel je biologische bestrijdingsmiddelen?

Hoe ontwikkel je biologische bestrijdingsmiddelen?

10 januari 2017

Samen met partners uit het EU-project BIOCOMES organiseert Wageningen University & Research van 17 tot 19 januari een workshop over hoe je succesvol biologische bestrijdingsmiddelen ontwikkelt met micro-organismen (bacteriën, schimmels, nematoden). De workshop vindt plaats bij het Duitse biologische gewasbeschermingsbedrijf e-nema.

De workshop is opgezet voor jonge onderzoekers die via studie en/of (promotie-) onderzoek actief zijn op het gebied van biologische bestrijding. Voor de aanmelding van de workshop was veel belangstelling. Uiteindelijk zijn 18 kandidaten geselecteerd op basis van hun wetenschappelijke achtergrond en ervaring. Deelnemers komen uit Nederland, Spanje, Duitsland, Zwitserland, België, Litouwen, Roemenië, Polen, Slovenië, Oostenrijk, Columbia, Bangladesh en China.

In de workshop komen inhoudelijke thema’s aan bod, zoals de rol van ‘omics’ bij biologische bestrijding en massaproductie en downstreaming van entomopathogene nematoden en micro-organismen. Een heel ander onderwerp is wat er bij de registratie van biologische bestrijdingsproducten komt kijken. Ook de zogenaamde Select Biocontrol-aanpak van Wageningen University & Research wordt behandeld: een stappenplan voor het toetsen van micro-organismen op hun geschiktheid als commercieel biologisch bestrijdingsmiddel tegen schimmel-, bacterieziekten en plaaginsecten.

Tijdens het driedaagse programma worden ook de faciliteiten van e-nema en Bayer Crop Science Biologics in Duitsland bezocht.