Mosselen

Nieuws

Hoger kweekrendement voor mosselen mogelijk

Gepubliceerd op
3 maart 2017

Een hoger kweekrendement voor mosselen op een duurzame manier is mogelijk volgens onderzoeker Jacob Capelle van Wageningen Marine Research. Vooral de manier van mosselzaad zaaien en de omstandigheden bij de kweek hebben veel invloed op de opbrengst. Capelle promoveert 10 maart 2017 met zijn onderzoek ‘Production Efficiency of Mussel Bottom Culture’ aan Wageningen University & Research.

De belangrijkste uitkomsten van het wetenschappelijk onderzoek van Capelle is dat mosselkwekers vooral met het zaaien invloed hebben op het kweekrendement. Als in een hoge dichtheid wordt gezaaid is er tussen de mossels strijd om een goede plaats en goed voedsel. Ook is er te weinig bewegingsvrijheid om zich in optimale patronen te organiseren.

Daarnaast komen er veel natuurlijke vijanden, zoals krabben, op grote hoeveelheden mosselen af. In een experiment kwam het verlies door krabbenvraat zelfs op dertig procent uit. Ook zeesterren zijn belangrijke predatoren en kunnen mosselbanken in korte tijd volledig laten verdwijnen.

Zeesterren en zoutgehalte

In de Waddenzee zijn minder zeesterren op locaties met lage zoutgehaltes. Daar overleven wilde mosselbanken het beste. Op die locaties is de voedselkwaliteit echter ook slecht, waardoor de groeisnelheid van de mosselen daar lager is dan op de kweekpercelen.

In dit onderzoek wordt aangetoond dat het verplaatsen van mosselen naar kweekpercelen met een hoger zoutgehalte en betere voedselkwaliteit, maar waar zeesterren beperkt worden, voor een betere groei en overleving van mosselen zorgt. Hier profiteren zowel de mosselkwekers als de eidereend van.

In het nieuws

Jacob Capelle in de Provincialse Zeeuwsche Courant (PZC): "Meer mosselen moeten de pan halen" (2 maart 2017)