Nieuws

Hoofdoorzaak karpersterfte in Natuurpark nog onduidelijk

Gepubliceerd op
14 oktober 2014

Hoewel CVI in een ingezonden karper uit dit gebied kleine hoeveelheden DNA van het Carp Edema Virus (CEV) heeft aangetoond, is het nog te vroeg om te zeggen dat de massale karpersterfte in het Natuurpark Lelystad primair het gevolg is van het Carp Edema Virus (CEV)

CEV is volgens literatuur gerelateerd aan de ziekte Koi Sleepy Disease bij grote koi karpers en wilde karpers. Aan karpersterften kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen, die niet allemaal in beeld zijn. De karper in kwestie was sterk vermagerd. CVI heeft CEV tot nu toe in enkele partijen karper en koi aangetoond, sinds 2013. Echter, wat dit precies betekent is nog onduidelijk.


CEV is sinds de 70er jaren bekend in Japan. Ongeveer vijf jaar geleden is het in Europa aangetoond in wilde karper en koi karpers in o.a. Engeland. Ook daar blijkt het moeilijk, met name gerelateerd aan karper, het eventuele primaire effect van CEV vast te stellen. Wetenschappelijk onderzoek is gewenst, om dit nader uit te zoeken. Men vermoedt, dat het virus al langer in Europa aanwezig is. Sinds 2013 wordt in een toenemend aantal Europese landen getest en sindsdien is CEV diverse keren aangetoond. Er is een netwerk opgebouwd om CEV internationaal aandacht te geven voor gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek.


Zie ook literatuur Vis- en schelpdierziekten, in het bijzonder het artikel Koi Sleepy Disease, dat in april 2014 in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde verscheen.