Huub Savelkoul Teacher of the Year 2014 Wageningen University

15 januari 2014

De Teacher of the Year Award 2014 van Wageningen University is toegekend aan prof. Huub Savelkoul. De uitreiking vond dinsdagavond 14 januari plaats in het studentencafé The Spot in onderwijsgebouw Orion op Wageningen Campus.

Voor de jaarlijkse uitreiking van de Teacher of the Year door het Wageningen Universiteits Fonds konden studenten een stem uitbrengen. Een negenkoppige studentenjury interviewde de beste kandidaten en nam daarna een beslissing.

De plechtigheid in Orion kende een aangepast karakter vanwege het overlijden van een van de genomineerde kandidaten, Marthijn Sonneveld. De overige genomineerde docenten waren André van Lammeren, Ute Sass-Klaasen en Ingrid Visseren-Hamakers.

De genomineerden vlnr: André van Lammeren, Ute Sass-Klaasen, Suzanne Sonneveld (voor Marthijn Sonneveld), Huub Savelkoul en Ingrid Visseren-Hamakers.

De Leermeester

De jury kwam tot het unanieme besluit om prof. Huub Savelkoul de prijs met bijbehorende replicabeeld van ‘De Leermeester’, oorkonde en een geldbedrag van 2500 euro toe te kennen vanwege zijn enthousiaste en gepassioneerde manier waarop hij moeilijke collegestof weet over te brengen. Huub Savelkoul is hoogleraar Immunologie en celbiologie. Deze vakgebieden doceert hij op een interactieve wijze met de studenten, die ook commentaar mogen geven dat hij gebruikt om de cursussen te verbeteren. Zo weet hij zijn enthousiasme op studenten over te brengen. Naast zijn betrokkenheid bij de studenten zet hij moderne digitale onderwijsmethoden in. Ook probeert hij de didactische kwaliteiten van jonge docenten te verhogen via een zgn. Honours programma. Daarin vraagt hij ervaren en betrokken docenten om beginnende docenten te begeleiden. Huub Savelkoul werd al eerder genomineerd voor Teacher of the Year.

De Teacher of the Year Award is dit jaar voor de 18e maal uitgereikt. Doel achter deze prestigieuze Wageningse prijs is om de educatieve kwaliteiten van docenten te stimuleren. De geldprijs geeft de genomineerden en de winnende docent de gelegenheid om bijvoorbeeld onderwijsattributen aan te schaffen.

Stemrecord

Het aantal studentstemmen bedroeg dit maal 1607 – bijna 29 procent van de stemgerechtigde studenten en daarmee een opkomstrecord. Elk jaar wordt na de stemming een longlist van circa vijftien docenten opgesteld, waarna er vijf kandidaten worden genomineerd. Daaruit maakt de jury een keuze. De criteria zijn naast didactische en educatieve kwaliteiten en methoden ook het kennisniveau van de docent, enthousiasme voor hun vakgebied, betrokkenheid bij vernieuwing van het onderwijs en hun algehele toewijding om studenten materie bij te brengen.