‘Iedereen kan een verschil maken in de strijd tegen honger’

17 mei 2018

Alyssa Dougherty zat op de middelbare school toen ze zich aanmeldde bij het State Youth Institute Iowa. Een jaar later werd ze uitgenodigd voor de uitreiking van de World Food Prize, sprak ze met wereldleiders en liep stage bij een onderzoeksinstituut in Guatamala. Sinds kort kunnen ook Nederlandse scholieren deze kansen grijpen bij het gloednieuwe Borlaug Youth Institute Wageningen.

Toen ze aan de middelbare school begon, was Alyssa Dougherty een verlegen meisje. Een docent vroeg haar een oplossing te vinden om wereldwijde voedselschaarste op te lossen en dat idee vervolgens in te dienen bij het State Youth Institute. ‘Die stap was buiten mijn comfort zone’ zegt Dougherty.  ‘Maar ik was nieuwsgierig en daarom deed ik het’. Ze verdiepte zich in water en sanitaire faciliteiten in Ethiopië en schreef een essay van 3000 woorden.

In oktober 2017 werden de beste ideeën geselecteerd door een jury van het landelijke Global Youth Institute in de VS. Met 199 andere scholieren werd Dougherty uitgenodigd voor een driedaagse bijeenkomst rondom de uitreiking van de World Food Prize. Ze luisterde naar wereldleiders en ontmoette experts op gebied van voeding. Al snel schreef ze zich in voor een stage.

Buitenlandstage

Vier maanden later, in maart 2017, wist Dougherty dat ze naar Guatemala zou gaan. Ze leerde wetenschappelijk onderzoek doen door mee te draaien bij Center for Studies of Sensory Impairment, Aging and Metabolism (CeSSIAM). Ze onderzocht de opname van proteïne bij vrouwen die borstvoeding geven en of soep geschikt is om extra voedingssupplementen aan toe te voegen om eiwittekort bij moeders en pasgeborenen tegen te gaan.

Stel vragen, dan word je serieus genomen
Alyssa Dougherty

De vijf maanden dat ze weg was ervaarde Dougherty wat gezondheid en voedselveiligheid betekent. Ze werkte samen met ondervoede kinderen en volwassenen. ‘Na Guatemala zijn veel dingen onbelangrijk geworden. Ik merk het al in gesprekken die ik voer, die zijn veel betekenisvoller dan de gesprekken van medestudenten die niet zo’n ervaring hebben gehad. In een arm dorp in het platteland ontmoette ik een moeder die met een grote onvermoeibare lach keihard werkte om haar gezin te voeden. Door haar realiseer ik me dat iedere persoon het verschil kan maken in de strijd tegen honger.’

Zet angst opzij