Nieuws

In vitro model voorspelt opname van nanodeeltjes via voeding

Gepubliceerd op
8 januari 2015

Het aandeel nanodeeltjes in voedselgerelateerde producten neemt toe. Om te weten of deze producten een risico vormen, is inzicht nodig in de mogelijke opname van nanodeeltjes via consumptie.

Meestal worden voor deze onderzoeken methodes gebruikt die gebaseerd zijn op dierstudies. RIKILT medewerker Agata Walczak ontwikkelde een in vitro model om de opname van nanodeeltjes in het lichaam na consumptie te kunnen voorspellen. Zij promoveerde op 5 januari aan de Wageningen University.

Het model bestaat uit 2 onderdelen. Het eerste deel is een laboratorium incubatiemodel waarbij de vertering in de mond, de maag en de darmen wordt nagebootst. Voor het tweede deel van het model worden humane darmcellen gebruikt om te onderzoeken of zij nanodeeltjes opnemen. Door de informatie uit de twee modellen te combineren kan iets gezegd worden over de mogelijke opname van nanodeeltjes via de darmen.

Het onderzoek laat zien dat de chemische groepen aan de oppervlakte van de nanodeeltjes van grote invloed zijn op de opname. Het model kan worden benut om een eerste schifting te maken in nanodeeltjes die al of niet een risico vormen. Het gebruik van het in vitro model kan er voor zorgen dat er minder proefdieren nodig zijn voor het onderzoek.