Nieuws

In vitro onderzoek: Bewerkte voedingsstoffen kunnen hormonale activiteit in lichaam veranderen

Gepubliceerd op
15 oktober 2015

Flavonoïden en isoflavonoïden zijn stoffen die van nature voorkomen in verschillende plantsoorten. Inname van deze stoffen kunnen gunstige of ongunstige effecten hebben in het menselijk lichaam.

Milou van de Schans heeft in haar promotie-onderzoek 18 (iso)flavonoïden uit soja en zoethout bewerkt. Dit deed ze door middel van het opzuiveren van deze stoffen met een specifieke decoratie (toevoeging van 5 carbon atomen). Toen ze de verschillende varianten in vitro ging testen op hun hormonale activiteit ontdekte ze dat deze activiteit door de decoratie veranderd bleek te zijn.

Ontwikkeling van betere geneesmiddelen

Van de Schans toonde verder aan dat de (iso)flavonoïden die we eten in ons lichaam door de lever sterk worden gemetaboliseerd, waardoor de hormonale activiteit in het lichaam anders kan zijn dan buiten het lichaam. Dit type onderzoek kan zeer waardevol zijn voor de farmaceutische industrie in verband met de ontwikkeling van betere geneesmiddelen voor de behandeling van overgangsklachten en/of voor de behandeling van hormoon gerelateerde borstkanker.

Milou van de Schans deed haar onderzoek bij het laboratorium van Levensmiddelenchemie onder leiding van Prof. Dr. Ir. H Gruppen en promoveert op 16 oktober aan de Wageningen University op dit onderwerp.