Initiatiefgroep Duurzame Fokkerij organiseert workshop over ‘gene editing’

18 november 2016

Op 14 oktober jl. heeft de Initiatiefgroep Duurzame Fokkerij een stakeholderworkshop over ‘gene editing’ georganiseerd. Het doel van deze workshop was om met verschillende stakeholders te discussiëren over het maatschappelijke debat en de communicatie rond gene editing.

In dit filmpje wordt gene editing uitgelegd.

Opbouw workshop

Tijdens de workshop waren verschillende vertegenwoordigers van het fokkerijbedrijfsleven, ethici en onderzoekers aanwezig. Dr. Franck Meijboom van het Ethisch Instituut van Universiteit Utrecht leidde de discussie. Het eerste deel van de workshop bestond uit inleidende verhalen, verzorgd door Wageningen University and Research (WUR). Vanuit Microbiologie werd er een presentatie over de technische aspecten van gene editing gegeven. De CRISPR-CAS methode werd in detail toegelicht. Een onderzoeker van Fokkerij en Genetica ging in op de mogelijkheden voor fokkerij. Waarbij hij met name benadrukte dat toepassing van gene editing interessant kan zijn voor welzijnskenmerken zoals hoornloosheid bij melkvee en gezondheidskenmerken zoals Afrikaanse varkenspest bij varkens. Als laatste gaf de persvoorlichter van Wageningen University and Research een doorkijk in de wereld van communicatie.

Toepassingsmogelijkheden techniek belangrijk

Na de inleidende verhalen ging de groep uiteen om in kleinere groepen te discussiëren over hoe te communiceren en het maatschappelijke debat aan te gaan omtrent een onderwerp als gene editing. Hierbij kwam naar voren dat in communicatie het belangrijk is om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Daarbij staat niet zozeer de uitleg van de techniek centraal, maar meer de toepassingsmogelijkheden waarin deze techniek gebruikt kan worden.

Discussie Initiatiefgroep Duurzame Fokkerij

De Initiatiefgroep Duurzame Fokkerij zal de komende tijd met verschillende schakels uit de dierlijke productie keten om de tafel gaan zitten om te discussiëren over de ethische aspecten van de nieuwe techniek gene editing en over de vraag hoe fokkerij bijdraagt aan een duurzame veehouderij.