Nieuws

Injectietechniek biedt kans voor effectievere gewasbescherming

Gepubliceerd op
14 april 2014

Het injecteren van gewasbeschermingsmiddelen bij de wortel van de plant biedt mogelijkheden om lastige plaaginsecten effectief aan te pakken. Dat blijkt uit een verkennende praktijkproef van Wageningen UR, waarin trips in kool en prei op deze manier werd bestreden.

Pulstec

De onderzoekers gebruikten een techniek, die ontworpen is voor het injecteren van vloeibare meststoffen. De Pulstec, zoals het apparaat heet, schiet vloeistoffen met kleine tussenpozen onder hoge druk de grond in. Met behulp van sensoren gebeurt dat precies op de plek waar een plant groeit. In de proef werd met een druk van 180 bar een afgepaste hoeveelheid spuitvloeistof op 10 à 15 cm diepte in de wortelzone geschoten. Daar is het middel direct opneembaar voor het gewas, waardoor de plaaginsecten van binnenuit worden bestreden. Door deze behandeling wordt ook voorkomen dat het middel via het verwaaien in de omgeving terecht zou kunnen komen.

Bescherming voor trips ook na eerste maanden

Problemen met trips (Thrips tabaci) in sluitkool en prei worden vooral veroorzaakt door de larven, die zich in de schacht van de prei en de opbollende kool goed kunnen verschuilen. Spuitnevel dringt op die plekken nauwelijks door. Bij de start van de teelt wordt dat doorgaans opgelost door een kleine hoeveelheid insecticide aan het zaad mee te geven. Deze bescherming helpt het gewas de eerste maanden door, maar werkt niet meer als de plant groter is. De Pulstec-techniek werkt ook via de wortels en borduurt zo voort op deze aanpak.

pulstec2.jpg

Eerste resultaten met Pulstec positief

Wageningen UR vergeleek het effect van één of twee doseringen insecticide in de wortelzone, via aangieten in het plantgat via Pulstec, met een praktische beheersingsstrategie. Ook werd in het geval van de Pulstec het effect van lagere en gespreide doseringen bekeken. Meerdere Pulstec veldjes bleken even goed of zelfs beter beschermd te zijn dan de standaardbehandeling. Verantwoordelijk onderzoeker Hilfred Huiting: “Harde uitspraken kun je op basis van een eenjarige proef niet doen. De vraag die wij vooral wilden beantwoorden was: Kan het? Ja het kan.”

Elegante manier om intensief bespuiten te voorkomen

Vervolgvragen spitsen zich toe op de dosering, de timing maar ook op de registratie van de middelen. Omdat het een nieuwe techniek is, heeft geen enkel middel een wettelijke toelating. Na het eerste jaar, waarin de tuinbouwsector zelf via het productschap de kosten heeft gedragen, is nu de vraag welke partijen iets in de injectiemethode zien. Huiting: “Hoewel we de milieukundige voor- en nadelen nog op een rijtje moeten zetten, zou dit een elegante manier kunnen zijn om in intensief bespoten gewassen drift te voorkomen en zo de milieubelasting verder te verminderen."

Geïnteresseerd in het verder mee-ontwikkelen van deze Pulstec injectiemethode? Neem contact op met Hilfred Huiting.