Nieuws

Inschrijving symposium Food for Future geopend

Gepubliceerd op
30 april 2018

Met welke nieuwe technologieën gaan we de wereld voeden? Wat is de rol van verticale boerderijen over tien jaar en eten we over twintig jaar alleen nog 3-D geprinte maaltijden? Vragen die bij symposium Food for Future aan bod komen op 22 en 23 juni. Inschrijven voor het symposium is inmiddels mogelijk.

Voedsel van en voor de toekomst is een thema waar wetenschappers over de hele wereld zich mee bezighouden. ‘De maatschappelijke uitdagingen zijn duidelijk, daar wordt iedereen mee overspoeld; hoe gaan we de wereldbevolking voeden?’, zegt Gerco Angenent, hoogleraar Plant Developmental Systems en één van de organisatoren van het symposium. ’Die vraag gaat over innovaties en transities voor voedselproductie die mogelijk in de nabije toekomst in de praktijk toegepast worden. Maar voedsel staat ook in de schijnwerpers vanuit een ander perspectief: consumenten zijn meer dan ooit betrokken bij wat ze eten en wat voeding doet met hun gezondheid. Ook daar wordt onderzoek naar gedaan.’

We spelen in op de voedseltrends van de toekomst
Gerco Angenent

Volgens Angenent past het symposium volledig bij WUR, omdat Wageningse onderzoekers het hele spectrum van voedselproductie tot en met consumptie beslaan. Met het symposium wil de organisatie innovaties in de voedselketen en de betrokkenheid van consumenten samenbrengen. Maar die brug slaan is niet het enige. ‘Onze kennis in toekomstperspectief plaatsen is vooral interessant’, zegt Angenent. ‘Met onderzoek spelen we nu al in op de voedseltrends van de toekomst. Bij het ontwikkelen van innovaties duurt het nog vele jaren voor het daadwerkelijk in de praktijk wordt gebruikt. We werken nu dus aan kennis die over vijf tot tien jaar toegepast wordt.’

Programma

De eerste dag van het symposium staat in het teken van de productieketen van ons voedsel. De dag wordt opgebouwd via innovaties in veredeling naar nieuwe technologie in aquacultuur, kassen, stadslandbouw, robotica en precisielandbouw en landbouwsystemen buiten Europa. In een lagerhuisdebat aan het eind van de dag worden maatschappelijke en ethische dilemma’s aan de kaak gesteld. De tweede dag van het symposium staat in het teken van consumenten als belangrijke spelers in de productie- en consumptieketen. Het symposium eindigt op 23 juni met een sessie door Anneke Ammerlaan, trendwatcher op gebied van voedselinnovatie.

Bekijk het programma van Food for Future