Domein Markt & Beleid

Nieuws

Inspiratiedag Leisure en gebiedsontwikkeling plaatsgevonden

Gepubliceerd op
24 april 2016

Afgelopen donderdag, 14 april 2016 heeft de Inspiratiedag Leisure en gebiedsontwikkeling plaatsgevonden. Achttien deelnemers kwamen er naar buitenplaats Koningsweg, een culturele enclave op de Veluwe in Arnhem, om zich te laten inspireren over Leisure en gebiedsontwikkeling.

“Wat levert het op als je anders naar leisure, anders naar een locatie of anders naar een gebied kijkt?” Deze vraag stond centraal tijdens de Inspiratiedag Leisure en gebiedsontwikkeling. Onderleiding van Janine Caalders en Ronald Löhr gingen de deelnemers op zoek naar het rendement van onconventionele benaderingen, het programma bestond uit lezingen, een excursie en een interactieve sessie waar aan de slag werd gegaan met twee ingebrachte casussen door deelnemers.

Het ochtendprogramma bestond uit de lezingen van een drietal sprekers. Kunstenaar André Dekker, Observatorium, liet aan de hand van prachtige voorbeelden zien hoe een kunstenaar naar een gebied kijkt. Saskia van Dockum, directeur Utrechts Landschap, presenteerde de herontwikkeling van de vliegbasis Soesterberg als onderdeel van het programma Hart van de Heuvelrug. Zij ging daarbij in op de uitdagingen om zonder budget een gebiedsontwikkeling op gang te krijgen,  te houden en gedurende dit proces de oorspronkelijke doelstellingen vast te houden, ook tijdens de economische crisis. Frank Strolenberg, programmaleider herbestemming bij RCE, ging in op zijn ervaringen met herbestemming, horeca en gebiedsontwikkeling. Veranderende trends, de invloed van de crisis daarop en succesvolle voorbeelden waren de ingrediënten van een inspirerende afsluiting van het ochtendprogramma.

Het middagprogramma begon met een zonnige rondwandeling over de buitenplaats Koningsweg, de voormalige militaire locatie Kamp Koningsweg Noord die een onderdeel vormde van de vliegbasis Deelen. Hans Jungerius, één van de initiatiefnemers van deze herontwikkeling, verhaalde kleurrijk over de historie van het terrein maar ook over alle avonturen die je beleefd bij de herontwikkeling van een terrein als dit. Afsluitend programma onderdeel was de interactieve casus sessie. Tijdens de discussie over de ingebrachte casussen gingen de deelnemers aan de slag met elkaar, met de sprekers en met het panel bestaande uit: Ytje Feddes, directeur Feddes Olthof landschapsarchitecten, Jan Oosterman, vrijetijdseconomie en gebiedsontwikkeling & Gerrit van Vegchel, algemeen directeur Atrivé. De casus-inbrengers gingen met een flinke lijst aantekeningen naar huis.

Heeft u deze dag gemist? In 2017 bent u weer welkom, houdt onze agenda in de gaten.

Inspiratiedag Leisure en gebiedsontwikkeling, 2016