Wereldlezing, Wat eten we in 2025?

Nieuws

Interessante Wereldlezing 'Wat eten we in 2025?'

Gepubliceerd op
4 juli 2016

Ongeveer 80 geïnteresseerden hebben deelgenomen aan de Wereldlezing: Wat eten we in 2025, die afgelopen woensdag 29 juni heeft plaatsgevonden. In dit artikel staat een kort verslag van het programma.

Verslag

Wat staat er over 10 jaar op het menu? Wordt het high-tech of nemen we de natuur als basis? Een biefstuk van kweekvlees en een 3D-geprint toetje? Of juist de producten van de lokale biologische teler? Is een samensmelting denkbaar en wat wil de consument? Tijdens de Wereldlezing ‘Wat eten we in 2025?’ ging het over de toekomstverwachting van onze voeding. Drie experts gaven vanuit verschillende perspectieven hier in een korte pitch hun visie op.

Aansluitend werd er goed gebruik gemaakt van gelegenheid tot vragen stellen, voortvloeiend in een mooie discussie: Voorzitter Marcel Schuttelaar polste tijdens de discussie de meningen van de aanwezigen over welke kant zij verwachten dat het op zou gaan met onze voeding in de komende 10 jaar. Daar kwam geen eenduidig antwoord op (oftewel men kon niet voor 1 van de drie richtingen kiezen) maar iedereen was het erover eens dat de vele technologische ontwikkelingen in ieder geval van grote invloed zullen zijn op onze toekomstige voeding. Ook de stelling van professor van Trijp dat er meer persoonlijke keuzes zullen worden gemaakt ‘I want it all and I want it now (anytime and anywhere)’ werd door veel van de aanwezigen gedeeld. Als laatste vroeg Marcel de aanwezigen of ze verwachten dat het voedsel over 10 jaar beter of slechter is. Daarop antwoordde nagenoeg iedereen positief. 

Programma

Programma

18:00 Ontvangst en buffet
19:00 Welkom en opening door de voorzitter: Marcel Schuttelaar, Schuttelaar & Partners
19:15 Wat eten we in 2025?
- Technologische doorbraken; Arjen van Tunen, Keygene
- De natuur als basis; Irene van de Voort, Maatschap de Groote Voort
- De consument aan het roer; Hans van Trijp, Wageningen University
20:00 Discussie met de aanwezigen - Marcel Schuttelaar, Schuttelaar & Partners
21:00 Einde programma

Sprekers en voorzitter


- Marcel Schuttelaar, partner van Schuttelaar & Partners.

- Arjen van Tunen, CEO van moleculair veredelingsbedrijf Keygene waar technologieën zich razendsnel ontwikkelen en er veel discussie is over de nut en noodzaak.

- Irene van de Voort, van biologisch melkveehouderij en kaasmakerij (Remeker) Maatschap de Groote Voort. Voorstander van natuurlijke voedselproductie en schrijfster van het boek ‘De Boerin vertelt’. In maart jl. werd Maatschap de Groote Voort  verkozen tot Agrarisch Ondernemer van het jaar.

- Hans van Trijp, Hoogleraar marketing en consumentengedrag Wageningen University. Zijn onderzoek richt zich op de connectie tussen marketing, consumentengedrag en maatschappelijke waarden met de nadruk op consumentengedrag voor gezondheid en duurzaamheid.