Nieuws

Internationale editie van het Insectenkookboek gepresenteerd

Gepubliceerd op
17 maart 2014

Wageningse Wetenschappers Arnold van Huis en Marcel Dicke hebben afgelopen maandag samen met chef-kok Henk van Gurp het eerste exemplaar van het Insect Cookbook gepresenteerd. Aankomend voorzitter van de raad van bestuur Louise O. Fresco mocht het exemplaar in ontvangst nemen. In april 2012 verscheen het Nederlandstalige Insectenkookboek.

De voordelen van insecten

Insecten eten heeft veel voordelen, benadrukte Arnold van Huis tijdens de boekpresentatie. Zo zijn insecten veel efficiënter in het omzetten van voedingsstoffen in lichaamsgewicht, stoten ze minder broeikasgassen uit en hebben ze minder land nodig dan productiedieren. En ook op smaakgebied blijven insecten niet achter. In een blinde test waarbij onderzoekers 50% van het vlees in een gehaktbal vervingen met meelworm gaven deelnemers zelfs aan een voorkeur te hebben voor de variant met insecten.

Insecten koken, hoe doe je dat eigenlijk?

Arnold van Huis en Marcel Dicke houden zich al een aantal jaar bezig met het promoten het eten van insecten in westerse landen, en dit heeft de wetenschappers een hoop nationale maar ook internationale media-aandacht opgeleverd. Er was echter een vraag die telkens terug kwam: “Als ik insecten ga koken, wat doe ik daar dan mee?”. Dus sloegen ze de handen ineen met chef-kok Henk van Gurp en stelden ze het kookboek samen. In het boek zijn onder andere recepten te vinden voor wormcupcakes en insectenburgers.

Meer dan alleen een kookboek

Het boek bevat niet alleen informatie over hoe je insecten klaarmaakt, maar ook informatie over waar je ze kunt kopen, hoe je ze bewaart, wat de voedingswaarde is. Ook hebben de auteurs een aantal invloedrijke personen, zoals voormalig VN secretaris generaal Kofi Annan en topchef René Redzepi, geïnterviewd over het belang van het eten van insecten.

Het boek is vanaf vandaag verkrijgbaar in de boekhandel, in Wageningen o.a. bij boekhandel Kniphorst.

Gerelateerd evenement